Crinul – Metoda rapida de inmultire

Crinul (Lilium) se inmulteste in mod obisnuit prin separarea bulbilor subterani ai plantei mama. Separarea se face in septembrie, in perioada de repaus. Iarna nu este necesar sa scoateti bulbii din pamant, ei rezista bine la frig.
Ingrijirea florilor. La crin, pe langa separarea bulbilor, se mai practica si inmultirea prin solzi. In perioada de repaus, solzii crinului se desprind de pe bulb. Zona care a fost desprinsa se trece printr-un stimulent rizogen, apoi prin praf de carbune vegetal.

Cititi si Flori de primavara. Ce flori de primavara rezista in ghiveci

Solzii se pun in substrat, la fel ca butasii. Substratul in care se planteaza trebuie sa fie afanat si bine drenat. Poate fi alcatuit din turba, perlit sau nisip, cel mai adesea in amestec.

crin lilium

Primavara, la baza solzilor se formeaza bulbi mici care se planteaza in luna mai in gradina. Plantele obtinute in acest fel infloresc in 2-3 ani.

Cititi si Bambusul care rezista iarna in gradinile din Romania. Ingrijirea

Crinul regal se poate inmulti si prin seminte. Semintele se seamana toamna sau primavara. Plantele obtinute din seminte infloresc dupa 3 ani.

In primii ani, crinii trebuie acoperiti neaparat cu un strat de frunze, toamna tarziu, pentru a-i proteja de ger pe timpul iernii.

Atentie, este vorba in cazul acestui tip de inmultire prin solzi strict de crinii clasici, cu bulbul cu solzi. Amaryllisul, numit popular si Crin de camera, nu se inmulteste in acest mod deoarece in cazul lui intalnim un alt tip de bulb. 

 

V-ar putea interesa si:

Crinul paianjen – Crinul sacru sau Narcisa de Peru

Hemerocallis, Crinul de o zi frumos si efemer

Cum trebuie sa arate bulbii ca florile sa infloreasca


 

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.