Crinii orientali rezista iarna in gradini

Crinii orientali (Lilium) au fost obtinuti prin incrucisari repetate ale mai multor specii. Asa s-a ajuns la hibrizi cu flori foarte parfumate, colorate in nuante foarte frumoase de portocaliu, rosu, galben, roz, alb. Tulpinile florale sunt inalte de pana la 80 cm.
Ingrijirea florilor. Crinii orientali au nevoie de lumina multa, 14 pana la 16 ore zilnic. Intensitatea luminii este importanta pentru calitatea florilor. Nu sunt foarte pretentiosi insa in privinta udarilor. La fel ca toate plantele bulboase, nu suporta excesul de apa la radacina. Daca apa balteste, bulbul putrezeste.
In privinta substratului, se dezvolta bine in unele usoare, bine drenate, fertile, bogate in humus, usor acide, cu pH-ul 6,3–7,0.
Cititi si 5 plante pentru locuri umbroase, care infloresc mult
Bulbii crinilor orientali rezista iarna in sol, fara a fi scosi. Ei trebuie sa treaca neaparat printr-o perioada de frig pentru inducerea florilor.
Cititi si Ingrijirea bujorilor dupa inflorire
Cele mai frecvente metode de inmultire sunt separarea bulbilor si prin seminte. Separarea bulbilor subterani ai plantei mama se realizeaza in perioada de repaus care se desfasoara in septembrie.
Inmultirea prin seminte se practica mai mult pentru obtinerea de soiuri si hibrizi noi. Semintele se obtin prin polenizare artificiala. Semanatul se face toamna, in sera sau spatii protejate, la 25 de grade.
Cititi si Tamarix, flori pufoase care imbraca ramurile
Fertilizarea se face la 3 saptamani cu ingrasaminte minerale complexe, avand raportul NPK 10:20:10.
Printre daunatorii care ataca plantele se numara tripsii, acarienii si afidele. Bolile cel mai frecvent intalnite sunt fusarioza, mecegaiul cenusiu si putregaiul radacinilor.
V-ar putea interesa si:
Mararita sau Cosmos. O planta care nu suporta ingheturile tarzii
Margareta iubeste locurile insorite