Cresteti acasa un Pomelo din semintele fructelor

Fructele de Pomelo sunt cele mai mari citrice din lume. Ceea ce ne intereseaza pe noi, daca vrem sa le inmultim, sunt semintele din interior. Scoateti-le cu grija si plantati-le intr-un pamant usor si bine drenat, la distanta de cativa centimetri una de alta. Faceti gauri mici cu degetul si puneti inauntrul lor semintele, cam la un centimetru adancime. Acoperiti usor cu pamant. Udati din abundenta, dar aveti grija ca apa sa se scurga din vas.

Ingriirea florilor. Puneti vasul cu pamant intr-un loc luminos, ferit si unde sa aiba caldura. Foarte important este ca temperatura la nivelul solului sa fie mai mare decat cea din aer. Ideal ar fi sa folositi un dispozitiv special, se numeste heat mat, un fel de saltea electrica. Semintele vor germina si in lipsa acestui dispozitiv, e drept, ceva mai greu, si daca au toate celelalte necesitati indeplinite.

Dupa doua saptamani ar trebui sa apara primele plantute. Datorita semintelor poliembrionare, dintr-un singur sambure se vor forma mai multe plantute. Cand sunt suficient de viguroase, se transplanteaza in ghivece mici, individual.

Din luna mai, cand pericolul brumei tarzii a trecut si pana in septembrie, Pomelo poate fi tinut si afara, pe terase, balcoane sau chiar in gradina, acolo unde exista posibilitatea, cu conditia ca spatiul din jur sa fie curat, fara buruieni.

Udarea se face diferit, in functie de lumina si temperatura. Tineti cont de faptul Pomelo, la fel ca toate citricele, nu rezista la stres hidric, iar daca nu e udat la timp ii cad imediat frunzele. Totusi, nu lasati apa sa balteasca si folositi un substrat cu un drenaj bun. Plantele reactioneaza foarte bine la pulverizarea apei pe frunze.

Cand planta a crescut suficient, iar tulpina este groasa cat un creion, Pomelo poate fi altoit. Este cea mai rapida metoda pentru ca planta sa fructifice. In caz contrar, aveti de asteptat cel putin opt ani pentru ca planta iesita din seminte sa infloreasca si apoi sa fructifice.

V-ar putea interesa si:

Cum se creste goji in gradina sau pe terasa

Ghid pas cu pas de cultivat ghimbir acasa

Daunatori si tratamente pentru citrice

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.