Craciunelul, planta care spune „Nu ma deranja”

Craciunelul se numeste Schlumbergera, iar popular i se spune Nu ma deranja.

Este un cactus de padure, dar nu are spini. Planta infloreste numai daca timp de cateva luni inainte de sezonul de iarna nu i se schima amplasarea.

Planta poate atinge 30-45 cm. Tulpina este cilindrica, formata din segmente aplatizate, cu margini dintate, verde intens. Florile apar in varful acestor segmente, sunt tubuloase, cu petale colorate in nuante diferite de alb, roz, rosu sau galben, cu stamine mai proeminente .

craciunel

 

Craciunelul infloreste la sfarsitul toamnei si iarna, cand zilele se scurteaza. Ideal ar fi sa aiba o temperatura de 12-14 grade pentru ca florile sa dureze. Vara trebuie tinut neaparat la umbra. Toamna are nevoie de ingrasaminte bogate in potasiu ca sa infloreasca.

Perioada de repaus incepe cand se ofilesc florile si nu mai apar boboci noi. La sfarsitul acestei perioade, se recomanda transpalntarea intr-un ghiveci cu putin mai mare si intr-un amestec nou de pamant. Cand vremea este calda, Craciunelul trebuie stropit des cu apa calduta deoarece este in perioada de crestere.

craciunel

 

In sezonul rece se uda rar, pamantul trebuie sa se usuce intre doua udari. Craciunelul se inmulteste usor, prin segmente de tulpina puse direct in nisip sau compost pentru a prinde radacini.

 


 

Views All Time
Views All Time
441
Views Today
Views Today
3
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.