Clasificarea plantelor in functie de lumina

O iluminare corecta a plantelor trebuie sa tina cont de doua aspecte: ce intensitate are lumina si ce durata de expunere are.

Durata de care are nevoie o planta este relativ constanta – intre 12 si 16 ore de lumina naturala sau artificiala. Lumina trebuie sa fie suficient de puternica pentru a mentine cresterea sustinuta.

O lumina mai slaba va duce la incetinirea procesului de producerea de hrana.

Intensitatea luminii nu e o cerinta constanta. Ea variaza enorm de la o planta la alta. Unele plante infloresc pe un pervaz insorit, dar se vestejesc daca sunt mutate intr-un loc mai intunecat. Altele cresc la umbra slaba si mor daca sunt tinute in plin soare.

Specialistii au identificat 6 categorii de plante de apartament din acest punct de vedere.

 

pelargonium grandiflorum 1
In plin soare, fara umbra in zilele de vara, rezista foarte putine plante.

Printre ele sunt cactusii, suculentele si muscatele.

Daca umbriti putin cu storuri de exemplu, categoria se largeste si puteti creste in asemenea conditii plante ca Agapanthus, Bougainvillea, Callistemon, Celosia, Citrus, Coleus, Heliotropium, Hibiscus, Hippeastrum, Iresine, Lantana, Nerine, Oxalis, Passiflora.

hoya

Un loc cu putin soare direct in timpul zilei este ideal pentru multe plante de casa cu flori si pentru unele cu frunzis: Beloperone, Capsicum, Chlorophytum, Chrysanthemum, Cordyline, Ficus elastica, Hoya, Impatiens, Plumbago, Poinsettia, Saintpaulia, Tradescantia.


cyclamen persicum

Lumina puternica, dar fara soare direct este benefica unor plante ca Anthurium, Asparagus, Azalea, Begonia rex, Bromelii, Chlorophytum, Cyclamen, Dieffenbachia, Fuchsia, Monstera, Philodendron, Pilea, Schefflera, Zygocactus, Scindapsus.

dracaena concurs

Penumbra este o zona luminata moderat sau aproape de o fereastra fara soare.

Foarte putine plante cu flori infloresc in aceste conditii, dar multe plante cu frunzis cresc bine aici: Dracaena fragrans, Dracaena marginata, Fittonia, Ficus pumila, Filodendron scandens, Scindapsus, Hedera helix.

Majoritatea plantelor cu frunzis care au nevoie de lumina puternica dar fara soare direct se adapteaza la aceste conditii.

 

WP_20150801_004

Si mai putine plante infloresc in conditii de umbra. Aglaonema, Asplenium si Aspidistra sunt exceptii. Totusi, multe plante de penumbra se adapteaza si sunt capabile sa supravietuiasca in locuri mai intunecoase.

Printre speciile care cresc in asemenea coinditii se numara Fittonia, Sansevieria, Scindapsus.

Umbra puternica e inacceptabila pentru toate plantele de interior.

 

V-ar putea interesa si:

Ghid de udat corect plantele

Reguli de baza pentru fertilizarea plantelor 

Bulbilii – cum inmultim plantele cu ajutorul lor


 

Si plantele plang ; de ce se intampla asta

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.