Ciupitul, copilitul si bobocitul trandafirilor

Taierile care se aplica trandafirilor sunt cele mai importante lucrari de intretinere. Taierile in verde sunt reprezentate de ciupit, copilit, bobocit si taierea florilor.
Ciupitul este o lucrare specifica plantelor tinere, in formare si are scopul de a fortifica plantele si a favoriza ramificarea lor si formarea sarpantelor pe care se vor forma viitoarele tulpini florale. Ea se executa fie deasupra primei frunze cu 5 foliole considerata de sus in jos, fie deasupra primei frunze cu 5 foliole considerata de jos in sus. Ciupirea se repeta inca o data pe ramificatiile mai viguroase si de 2 ori pe ramificatiile mai firave.
Copilitul inseamna eliminarea lastarilor laterali. Este necesar in cazul in care tulpinile florale au ramificatii care deterioreaza calitatea florilor. Se executa cand lastarii au 5–6 cm, prin rupere laterala sau taiere cu bisturiul.
Bobocitul este necesar in special la soiurile la care se intalnesc frecvent mai multi boboci in varful tulpinii florale. Lucrarea consta in eliminarea bobocilor laterali si pastrarea pentru inflorire doar a celui principal. Bobocii trebuie eliminati cand sunt mici (o jumatate de cm diametru) si va repeta de mai multe ori, pe masura ce se formeaza noii boboci.
Florile trecute sa taie imediat, inainte de a forma achena. Daca florile uscate nu sunt eliminate, trandafirul isi va dirija energia catre formarea de seminte, nu de flori.
A avut flori portocalii si apoi au devenit galbene? Sau ati crezut ca e portocaliu si de fapt era galben? Sunt situatii complet diferite.
Am cumparat un trandafir pitic portocaliu, după ce i am schimbat ghiveciul la doua saptamani, m-am trezit cu trandafirul galben, sunt foarte dezamăgită cum este posibil așa ceva?