Ciresul japonez, festival in gradini si parcuri

Cu florile sale uluitoare, Ciresul japonez (Prunus Serrulata) este unul dintre cei mai spectaculosi arbori exotici. Asa cum ii spune si numele, vine tocmai din Asia, loc unde este venerat si unde ii sunt dedicate festivaluri primavara.

Infloreste primavara devreme. Manunchiuri de flori cu parfum delicat in culori roz pastelate sunt prinse pe tulpini. Foarte decorative sunt primavara si frunzele tinere, care au la inceput o culoare rosiatica.

Ciresul japonez este un arbore ideal pentru parcuri, dar specialistii au creat o specie columnara, foarte potrivita pentru gradinile mai mici. Prunus Serrulata Amanogawa are un ritm de crestere lent si are nevoie de foarte putin spatiu, spre deosebire de varianta clasica.

Ingrijirea florilor. Plantati Ciresul japonez intr-un loc insorit din gradina, este un copac care iubeste lumina. Prefera un sol bine drenat, bogat in humus, calcaros. Se adapteaza insa si la soluri nisipoase si argiloase. Imbunatatiti solul cu compost pentru a asigura elementele nutritive de care are nevoie.

Copaceii cu radacina nuda se planteaza numai in perioada de repaus vegetativ, primavara devreme si toamna tarziu. Cand plantati aveti grija ca partea superioara a radacinii sa fie putin sub nivelul solului. Batatoriti bine pamantul dupa ce plantati pentru a nu ramane aer in zona radacinilor.

Ciresul japonez rezista destul de bine la ger si seceta. Totusi, plantati-l intr-un loc adapostit din gradina pentru mai multa siguranta.

Taierile se fac in perioada de repaus vegetativ, cand coroana care a crescut mai mult decat trebuie se scurteaza de jur imprejur. Taierile de rarire se fac numai daca este necesara din cauza dezvoltarii plantelor. E obligatoriu atunci cand faceti taieri pe suprafeta mai mari sa acoperiti ranile cu mastic. In caz contrar riscati o infectie severa cu monilioza. Se pot face totusi si taieri in verde, in iunie, cand se indeparteaza ramurile lungi sau pozitionate gresit.

V-ar putea interesa si:

Rhododendron catawbiense decoreaza balcoane si gradini

Murraya Exotica, floarea ca miroase ca portocalul

Taiati corect Liliacul si va face cascade de flori

 


 

 

Liliacul transilvan, mai putin cunoscut, dar mai spectaculos decat cel clasic

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.