Cinci moduri de a inmulti clematitele

Clematitele (Clematis) sunt clientii excelenti, alaturi de vita de vie, pentru marcotajul terestru. O metoda deloc grea in inmultire si cu o rata de succes mare. Daca aveti o planta foarte viguroasa, puteti incerca si marcotajul aerian. Pentru cei mai comozi, recomandam butasirea si inmultirea prin seminte.

Marcotajul presupune inradacinerea unei ramuri care ramane prinsa de planta mama, fiind separata de aceasta doar dupa ce a facut radacini. In cazul clematitelor se poate folosi atat marcotajul terestru, cat si cel aerian. Anotimpul cel mai potrivit este vara, cand tijele clematitelor sunt mai viguroase.

clematita

Cum se marcoteaza terestru: apleacati o ramura a clematitei la pamant, rupeti frunzele nodului unde vreti sa faceti marcotajul. Acoperiti tija cu pamant si apasati usor pentru a nu ramane aer. Pana toamna ar trebui sa apara radacinile, iar atunci planta noua se poate detasa de planta mama.

Cum se marcoteaza aerian: se alege o ramura mai viguroasa, care poate suporta marcorajul. Se rup frunzele de la nod si in dreptul lui se aplica un manson umed de turba, care ulterior este imbracat in folie de plastic. Mansonul se leaga la capete cu sfoara. Ca si la marcotajul terestru, dupa ce apar radacinile, se desprinde planta nou obtinuta de planta mama.

clematite

Clematitele se pot inmulti si prin butasi, dar rata de succes este mai mica. Perioada cea mai potrivita pentru inmultire este primavara sau vara. Se alege o ramura cu trei noduri, se taie imediat sub nodul de jos. Se taie apoi varful, frunzele de la ultimul nod si o parte din restul frunzelor pentru a reduce transpiratia. Butasul se pune in apa, sa se hidrateze timp de 1-2 ore. Apoi se trateaza cu un hormon de inradacinare, dupa care se introduce in substrat, avand grija ca frunzele de la nodul superior sa nu atinga pamantul, se uda abundent. Pentru a-i asigura conditii si mai bune, puteti sa il acoperitic cu un borcan sau o sticla din plastic. Aerisiti periodic pentru a preintampina aparitia mucegaiului.

Nu in ultimul rand, puteti aduna semintele florilor dupa ce s-au trecut. Acestea se seamana in locuri rotejate, in sere sau locuinte, in februarie. Daca are toate conditiile necesare, clematita ar putea inflori in acelasi an in care e plantata. Se muta in gradini in luna mai.

clematite

 

In cazul in care tufa de clematita s-a indesit, ea poate fi divizata, obtinandu-se astfel doua plante. Trebuie acordata o atentie mare procesului de separare a radacinilor pentru a nu afecta planta. 

 

V-ar ptea interesa si:

Malope – mai putin cunoscuta, dar de mare efect

De ce nu infloreste Amarillys-ul

Violeta africana- inmultirea in conditii optime

 


 

Trimite unui prieten :)

One comment

  • Vasile Elena

    Am cumpărat o planta clematis este foarte mica și firava oare sa o plantez acum sau sa o las în ghiveci sa mai crească îmi este frica ca înghețata. Noaptea încă mai este minus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.