Cerceii doamnei (Dicentra) – cum se inmulteste

Avem la indemana mai multe modalitati prin care putem inmulti Cerceii doamnei, aceasta planta superba, cu flori in forma de inima care atarna pe lastarii perfect arcuiti. Dicentra se poate inmulti prin divizarea tufei, butasi de varf de lastari, fragmente de radacini si prin seminte.
Ingrijirea florilor. Cel mai usor mod de a inmultii Cerceii doamnei este prin butasi. Folositi butasi de varf de lastari pe modelul clasic cu 3 noduri. Eliminati frunzele bazale si patrati doar perechea din varf pentru a reduce transpiratia si mari sansele plantei de a inradacina.
Perioada optima pentru inmultirea prin butasi este in luna august, folosind lastari semilemnificati. Plantati-i intr-un substrat nisipos si asezati ghiveciul intr-o zona unde soarele nu bate direct.
Chiar daca Dicentra este o planta perena care rezista iarna in gradina, butasii abia inradacinati nu vor fi lasati afara in prima iarna pentru ca radacinile abia formate nu vor rezista frigului. Ei se muta in locuri adapostite.
Cititi si Afidele (paduchii plantelor) – metode bio de combatere
Puteti inmulti Cerceii doamnei si prin butasi (fragmente) de radacina. Operatiunea se face primavara dupa intrarea plantelor in vegetatie. Alegeti radacinile mature, cele mai groase, puneti-le mai intai intr-un substrat nisipos sau in turba unde inradacineaza mai usor, iar toamna puteti sa le mutati definitiv in gradina.
Cititi si Transplantarea tufelor – cand si cum se face
Tot primavara puteti inmulti planta si prin divizarea tufei. Acest mod se practica numai in cazul plantelor mature si trebuie mare atentie pentru a nu rani radacinile si a oferi fiecarei diviziuni posibilitatea sa se poata hrani singura.
Puteti incerca si inmultirea prin seminte, Desi la prima vedere pare cea mai usoara in cazul Dicentrei nu e chiar asa. Semintele germineaza greu si au nevoie de un tratament special. Ele trebuie stratificate cateva luni inainte de a fi semanate.
Cititi si Tamarix, flori pufoase care imbraca ramurile
Asta inseamna ca vor fi tinute pe perioada iernii la temperaturi joase dar pozitive, in nisip umed. In primavara vor fi semanate in substrat nisipos. Chiar si stratificare, semintele germineaza greu, uneori apar chiar si dupa o luna si ceva de la semanat.
Pentru o rata mai mare de reusita puteti folosi un stimulent pentru germinare. Tineti semintele de seara pana dimineata sau cateva ore scufundate in solutie si abia apoi le semanati.
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/