Cele mai mari flori din lume

Rafflesia Arnoldi este cea mai mare floare din lume. Are pana la 1,5 m in diametru, 3-4 m in perimetrul si cantareste 10-12 kg. Poate fi intalnita in padurile din Sumatra si Borneo. Rafflesia nu are radacini, tulpini sau frunze, traieste ca un parazit pe radacinile unei vite de vie (Tetrastigma). Acest lucru a facut imposibila catalogarea Rafflesiei pana cand o recenta analiza de ADN a stabilit ca face parte din familia Euphorbiaceae. Cele mai faimoase specii din aceasta familie sunt maniocul si arborele de cauciuc.

titan arum

De asemenea, in Sumatra traieste Arum Titan (Amorphophalus titanum). Aceasta floare ajunge la 3 metri inaltime si, la fel ca si Rafflesia, raspandeste un miros de cadavru. Florile de Arum Titan dureaza doar doua-trei zile. Planta infloreste doar de 3-4 ori in cei 40 de ani de existenta. Tuberculii din care creste inflorescenta imensa cataresc 100 de kilograme. Tija gigant din centrul inflorescentei are atat flori femele cat si flori mascule.

Corypha umbraculifera

Dar cea mai mare inflorescenta ramificat este atribuita palmierului Talipot (Corypha umbraculifera), originar din sudul Indiei si Ceylon. Acest palmier urias, care ajunge pana la 25 m inaltime, poarta inflorescente de 6-8 m lungime, formata din sute de mii de flori foarte mici. Palmierul care traieste in medie 80 de ani infloreste o singura data in viata, cand are in jur de 30 de ani.

Sursa foto: natureconservancyblog.blogspot.com , commons.wikimedia.org , indiatoday.intoday.in


 

Trimite unui prieten :)