Cea mai sfanta dintre plante – Busuiocul (Ocimum basilicum)

Stiti cu siguranta multe despre busuioc (Ocimum basilicum) si despre proprietatile sale, despre cum se ingrijeste si cum se foloseste. Tocmai aceste proprietati l-au facut sa fie prezent in toate religiile mari.
Busuiocul este originar din India, fiind considerat o plantă sacră, folosită în ceremoniile religioase. Indienii spun că este planta lui Krishna si a lui Vishnu.
Datorita proprietatilor sale antibacteriene si rolul sau in conservare, egiptenii l-au folosit în procesul de mumificare.

La romani, busuiocul era considerat planta dragostei și a fertilității, era folosit la ritualuri și când înflorea erau organizate serbări.
În tările creștin-ortodoxe, busuiocul este considerat plantă sacră. Agheasma se face cu ajutorul busuiocului și tot cu un buchet de busuioc se împrăștie apa sfințită. De asemenea, busuiocul se pune la icoane, pentru a atrage protecția divină asupra casei.
Cititi si Muscata parfumata si Muscata Caliope – regenerarea la muscata primavara
În spatele acestor credințe, puterea busuiocului sta în uleiurile volatile pe care le conține în frunze, flori și ramurile tinere. Specialiștii au stabilit prin măsurători că acestea conțin uleiuri volatile în proporție de 0.10 – 0.20%.
Ingrijirea florilor. Uleiul esențial de busuioc calmează nervii și alungă stresul. Ceaiul din frunze de busuioc ajută împotriva crampelor stomacale și stimulează pofta de mâncare. Busuiocul este foarte eficient în menținerea respirației proaspete. Andrea Rauch în cartea Plante medicinale propune un preparat realizat dintr-o mână de frunze proapete la o cană de apă fierbinte cu care se clatește cavitatea bucală.
Soiurile de busuioc au arome diferite datorită faptului că planta conține un număr variabil de uleiuri esențiale.
Cititi si Cum se taie Aloe corect
Busuioc mediteranean sau busuiocul dulce (Ocimum basilicum) are o aromă puternică datorită prezenței eugenolului în frunze. Acest soi are tulina și frunzele verzi, iar florile sunt de culoare albă.
Busuiocul dulce Thailandez ( Ocimum basilicum var. thyrsiflora ) este nelipsit din bucătăria din Thailanda, Vietnam și Iran. Are tulpina și florile de culoare violet, iar frunzele sunt verzi.
Busuiocul lămâios ( Ocimum × citriodorum) are aromă foarte diferită de cea a celorlalte varietăți, deoarece conține citral. Planta are frunze mici de culoare verde închis și flori albe.
Busuiocul violet (Ocimum basilicum var. purpurascens) are un gust mai aspru, mai amărui decât busuiocul mediteranean. Tulpinile, frunzele si florile sunt de culoare violet inchis. Despre acest busuioc mai multe informatii aici Cum se ingrijeste busuiocul rosu (Ocimum basilicum var. purpurascens)
Busuiocul sfânt indian (Ocimum tenuiflorum ) este o planta sacră în religia hindusă și un ingredient de primă importanță în medicina Ayurveda. Frunzele sale sunt folosite la venerarea zeităților și oferite ca ofrande.
Despre busuioc si alte plante aromatice gasiti mai multe informatii aici
Ce plante aromatice merita sa cultivati acasa
VIDEO – Plantele care protejeaza casa
Bună seara. Am un trandafir japonez și are frunzele deschise la culoare și mici. Mă puteți ajuta? Mulțumesc!
Daca sunt decolorate frunzele din partea de sus a plantei ar putea fi carenta de fier. Daca sunt decolorate cele de la baza ar putea fi semn de carenta de mangan. Fierul nu este mobil in planta si de aceea cand nu este in cantitate suficienta au de suferit cele mai tinere frunze. Va trebui sa fertilizati hibiscusul cu ingrasaminte speciale. Inainte sa recomand sa faceti un tratament cu apa si apa oxigenata care va ajuta planta sa absoarba mai repede si mai bine nutrientii.
aici gasiti informatii despre solutia cu apa oxigenata – https://ingrijireaflorilor.ro/cum-revitalizam-o-planta-ofilita-cu-apa-oxigenata/#gsc.tab=0