Cea mai parfumata muscata: Indrusaim sau Pelargonium graveolens

Muscatele parfumate (Indrusaim, Pelargonium graveolens) surprind prin aroma de mere verzi (soiul Pelargonium odoratissimum), prin mirosul intens de menta (Pelargonium tomentosum) sau parfumul proaspat de lamaie (Pelargonium citronellum).

Ingrijirea florilor. Muscata parfumata este o planta de interior, care poate fi crescuta cu succes pe perioada verii in curte sau pe terasa. Nu e mai pretentioasa decat o muscata clasica.

Are nevoie de lumina multa ca sa isi deschida florile colorate, cel putin 8 ore de lumina pe zi. Puteti tine ghiveciul in soare direct.

Cititi si De ce nu infloreste Hoya. 3 secrete sa se umple de flori

Vara substratul se mentine usor umed, nu il lasati sa se usuce intre udari. Iarna nu rezista la temperaturi negative, va trebui sa ierneze la lumina, in locuri cu aerisire buna, cu temperaturi pozitive dar scazute si udari foarte rare. Inainte de a introduce planta la iernat lastarii se scurteaza.

Cititi si Ce facem cu muscatele toamna

Indrusaim se foloseste pentru a parfuma mai ales preparatele dulci. E un ingredient de baza pentru dulceata, marmelada si pelteaua de gutui. Se pune si in dulceata de struguri si in cea de coaja de pepene, in orezul cu lapte, inghetate, creme si salate de fructe. Din frunzele puse la maceratin alcool amestecat cu sirop de zahar se obtine un lichior parfumat. Ceaiul din frunzele aromate e tonic, diuretic, benefic pentru diabetici si scade colesterolul.

Cititi si Lipsa calciului la plante. Cauze si remedii

Prin distilare, din funzele de Indrusaim se obtine un ulei volatil. Acesta se gaseste si in farmacii si e folosit pentru ameliorarea simptomelor mai multor afectiuni printre care infectiile urinare si genitale, afectiuni digestive, dar si pentru tratarea depresiei si iritabilitatii.

pelargonium graveolens

Pelargonium se foloseste de asemenea la masaj, in caz de varice, picioare obosite si probleme ale venelor, artroza, dureri reumatice.

Se foloseste si in cosmetica. Este cicatrizant, ajuta la vindecarea rapida a ranilor si disparitia cicatricilor, a acneei, diferitelor probleme ale pielii. Uleiul are proprietati antiseptice. Poate intari radacina firului de par ai gingiile, ofera protectie impotriva ridurilor si caderii premature a dintilor si parului.

Si inca ceva necesar pe timp de vara: Pelargonium tine departe tantarii!

Sursa foto: Wikipedia

V-ar putea interesa si:

Muscata – flori multe sau flori mari?

Cum se tunde corect Muscata curgatoare

Muscata regala – muscata cu cele mai mari flori


 

Trimite unui prieten :)

5 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.