Ce specii de Primula rezista peste iarna in gradina

Specialistii au catalogat peste 500 de specii de Primula, una mai frumoasa decat alta. Se intalnesc in mai toate zonele globului si, la inceputul primaverii, ne fac zilele mai colorate atunci cand le primim in dar. Nu toate insa pot fi crescute in gradina. Iata cele mai cunoscute dintre ele.

Ingrijirea florilor. Primula malacoides infloreste primavara si la inceputul verii. Florile ei, parfumate si colorate in nuante vii de rosu, roz, portocaliu sau alb sunt asezate in etaje, de unde si-a luat si denumirea de Primula etajata. Florile sunt sustinute de tije florale lungi de 20 cm. Acestea pornesc de la baza plantei, din mijlocul rozetei de frunze. Primula melacoides este considerata o planta de sera rece. Asta inseamna ca are nevoie de o temperatură medie de 8–10 grade pentru crestere si inflorire.

Primula melacoides

Primula obconica infloreste vara, la capatul unor tije lungi de 30-40 cm. Acestea pornesc de la baza plantei si sustin chiar si cate 10 flori. Culorile sunt dintre cele mai variate, iar parfumul este fin. Primula obconica este considerata o planta de sera temperata. Asta inseamna ca are nevoie de o temperatura de 15–16 grade pentru crestere si inflorire. Ea nu rezista in gradini peste iarna.

primula obconica

Primula x polyantha este o specie hibrida cu flori colorate intens, in culori vii, de regula cu gat galben. Frunzele sunt gofrate, dispuse in rozeta. Infloreste in ianuarie – februarie daca este cultivata in sera si in martie-aprilie daca este plantata in gradina.

Primula x polyantha

Primulele sunt usor de crescut daca le sunt respectate cerintele minime. Toate prefera semiumbra. Au nevoie de multa apa, dar au nevoie de un substrat bine drenat pentru ca nu suporta apa care stagneaza. Prefera substraturile bogate in humus, usoare, cu pH-ul neutru.

Cititi si Ce flori plantam sub pomi

Primula se inmulteste prin seminte. Solicita temperaturi oscilante in timpul germinatiei si lumina pentru ca aceasta sa se desfasoare in conditii optime.

Sursa foto: nuleaf.co.za, mynetfair.com, healthyhomegardening.com

 

V-ar putea interesa si:

Papirusul are nevoie de umiditate mare

Daunatori si tratamente pentru citrice

Cum ingrijiti Araucaria, bradutul de apartament

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.