Ce specii de Impatiens Sporul casei rezista iarna

sporul casei rezista iarna

Impatiens este un gen care cuprinde peste o mie de specii de plante din familia Balsaminaceae. Sunt atat specii anuale cat si perene. In Romania, ca de altfel in mai toate tarile cu exceptia celor tropicale, Sporul casei este tratat ca planta anuala. Si totusi Sporul casei rezista iarna in anumite conditii. 

Cu o ingrijire speciala, unele specii pot fi trecute peste anotimpul rece. Altele nu, oricat am incerca. Vedem in acest material 3 dintre cele mai populare flori din aceasta familie si ce facem cu ele iarna. 

Impatiens balsamina 

Este Impatiensul care creste in gradina. Popular se mai numeste si Pocnitoare din cauza pastailor care pocnesc la cea mai mica atingere si imprastie semintele. Este o specie anuala cu flori colorate in alb, roz, lila sau rosu. Intregul ciclu de vegetatie se desfasoara pe parcursul unui singur an. Toamna planta intra in declin si moare. 

Despre Impatiens Balsamina mai multe informatii aici  Cum se ingrijeste si inmulteste Balsamina

Impatiens Noua Guinee 

Este o specie mai inalta de Impatiens pe care in Romania o crestem de obicei in ghivece. Florile standard sunt intr-o varietate de culori, inclusiv alb, rosu, roz, violet, coral sau violet. 

Ingrijirea florilor. Toamna dupa ce florile se trec tulpinile se scurteaza si planta se muta in interior, la temperaturi in jur de 15 grade unde va ierna, la lumina. Neaparat locul unde sta trebuie sa fie bine ventilat si umiditatea in sol sa nu fie ridicata pentru ca speciile de Impatiens sunt predispuse la formarea unui mucegai. In aceste conditii Sporul casei rezista iarna. 

Cititi si Cum se inmulteste iasomia (Philadelphus coronarius)

Primavara va trebui din nou toaletata si eliminate toate cresterile lungi si inestetice. Planta are aspect frumos daca este compacta. 

Dupa ce iese din repaus va trebui neaparat fertilizata pentru a-si relua cresterile si a face din nou flori. 

Este o specie care este ceva mai rezistenta decat Impatiens walleriana la atacul de Plasmopara obducens care provoaca o boala care duce la moartea plantei. Este unul din motivele pentru care este preferata de cultivatori. 

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA DESPRE IMPATIENS

Cum se ingrijeste Impatiens, Sporul casei colorat

Ferestre inflorite! Flori in jardiniere pentru pervaz si balcon

Impatiens walleriana 

Este specia comuna de Sporul casei, de talie mai mica decat Impatiens Noua Guinee. Si ea este perena in zonele de origine si tratata in rest ca anuala. Asta si pentru ca producatorii considera ca efortul de a o trece peste iarna e mai mare decat producerea unei noi serii de plante. 

Aceasta specie prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi in timpul repausului din timpul iernii. 

Conditiile de iernare sunt aceleasi ca si la Impatiens Noua Guinee. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.