E bine sau nu sa bagam cuie in ghiveciul cu flori

cuie in ghiveciul cu flori

Circula tot felul de mituri legate de beneficiile cuielor bagate in pamant, langa plante. Ca in orice mit exista si un sambure de adevar, vedem in materialul acesta ce se intampla daca bagam cuie in ghiveciul cu flori. 

Motivul pentru care am face o astfel de operatiune e evident legat de faptul ca plantele au nevoie de fier pentru ca procesele sa se desfasoare in bune conditii si planta sa fie sanatoasa. 

Fierul are rol esential in planta, in sinteza clorofilei, in respiratia celulara si asimilarea azotului. Fierul are rol si in sinteza auxinelor, de aceea cand apare carenta de fier acestea nu se mai formeaza, iar radacinile nu mai cresc. Fierul absorbit este imobil in planta, de aceea cloroza ferica apare pe frunzele tinere. 

Cititi si Rugina pe frunze – cauze, tratamente, preventie

Asadar un rol esential pentru plante, la fel ca si pentru oameni. Dar cum nici oamenii nu inghit cuie ca sa rezolve problemele legate de anemie, nici plantele nu pot folosi cuiele sa rezolve cloroza ferica. Plantele au nevoie de fier, dar intr-o forma in care sa poata fi asimilata. Daca bagam cuie in ghiveciul cu flori nu rezolvam problema.

Fierul este reactiv cu oxigenul si apa. Fierul se oxideaza stand in aer, iar produsul de reactie sunt oxizii de fier cunoscuti sub denumirea de rugina. 

Cititi si Cum sa aveti violete inflorite tot anul

Fierul este absorbit de radacinile plantei sub forma de ion feros Fe2+ si sub forma de chelati cu fier. In aceste forme gasiti fierul in produsele de specialitate din fitofarmacii, iar efectul lor asupra plantei este imediat. 

Cuiele bagate in ghiveci nu au niciun efect imediat asupra plantelor in afara de ranirea radacinilor. Plantele nu pot sa valorifice fierul in acest mod. 

Cititi si Petunii cu paduchi (afide) – tratamente bio si chimice

Ce poate ajuta este apa in care au stat timp de cateva ore cuie ruginite. Oxizii de fier intra la randul lor in reactie in momentul in care ajung in sol si ajung ulterior intr-o forma care sa poata fi accesibila plantelor. Este insa un proces de durata, care trebuie facut sistematic, adica apa cu oxizii de fier (rugina) trebuie administrata la fiecare doua saptamani, innjur de 100 ml la un ghiveci de dimensiuni medii. Efectul nu este unul imediat. 

Asimilarea fierului depinde de chimia solului. In solurile sanatoase, procesul continuu de chelare a fierului sau transformarea fierului in forme utilizabile il face disponibil pe masura ce plantele au nevoie. Asadar, sustinerea sanatatii generale a solului este cea mai buna abordare pentru rezolvarea deficientei de fier. 

Cititi si De ce nu infloresc hortensiile

Cel mai important aspect inainte insa de a aduce orice amendament solului, in cazul in care vorbim de culturi pe spatii intinse, este sa faceti o analiza de sol la un laborator de specialiate. In acest fel veti sti exact care sunt carentele si mai ales ce substante sa folositi si in ce cantitate. 

VIDEO AICI:

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.