Ce plante aromatice merita sa cultivati acasa

Plantele aromatice dau parfum gradinii, bucatariei si savoare mancarurilor. Atatea argumente pentru a avea propria gradina de plante aromatice! Nici nu e greu de ingrijit pentru ca majoritatea ierburilor nici nu cresc mari si sunt spornice. 

Busuiocul, patrunjelul, oregano, cimbrul, menta sunt plante aromatice care se preteaza cel mai bine pentru a fi crescute in gradina sau pe terase. Dintre ele, doar busuiocul si cimbrul sunt plante anuale, de celelalte va puteti bucura an de an.

Ingrijirea florilor. Ca regula generala, folositi vase individuale pentru fiecare tip de planta. Pe fundul lor adaugati un strat de pietris care va asigura un drenaj bun. Folositi doar ingrasaminte organice si doar in cantitatea indicata pe ambalaj. Rotiti periodic vasele cu plante aromatice pentru ca ele sa creasca uniform si sa nu se incline spre lumina. De preferat este sa indepartati florile cand apar. Exceptie face busuiocul de la care trebuie sa culegem semintele pentru anul urmator.

In aceste conditii puteti taia sau rupe frunze din tufele de plante aromatice pentru a le folosi la mancaruri si salate. Nu faceti exces pentru ca puteti dezechilibra planta.

Busuiocul (Ocimum basilicum) se seamana in martie, in spatii protejate. Se transplanteaza in gradini sau jardiniere in luna mai. Este o planta cu crestere rapida, care poate ajunge pana la 70-80 cm. Procentajul de uleiuri volatile din frunze este foarte ridicat.

Oregano (Origanum vulgare) se poate semana direct afara aprilie-mai. Semintele sunt rezistente la frig, astfel incat le puteti semana inca de toamna tarziu, in noiembrie. Este o planta perena, frunzele sunt potrivite pentru consum in stare proaspara sau uscata.

Patrunjelul (Petroselinum crispum) se seamana toamna sau la inceputul primaverii direct la locul de cultura. Are frunze de culoare verde inchis, parfumate.

Leusteanul (Levisticum officinale) se seamana in martie – aprilie direct la locul de cultura. El face fata cu succes iernii, chiar daca este o planta de origine mediteraneeana.

Cimbrul (Satureja hortensis) se seamana si el la fel ca leusteanul direct la loculde cultura, in aprilie- mai. Se folosesc frunzele si lastarii neinfloriti la aromatizarea unor mancaruri.

Sursa foto: marketplace.secondlife.com, http://www.ecohomeideas.com, http://www.eatwell101.com

V-ar putea interesa si:

Rosmarinul se dezvolta bine in soluri sarace

Topinamburul, decorativ si cometibil

Ce plante iti parfumeaza toata casa

Cele mai potrivite plante pentru terase si balcoane


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.