Ce faci cu radacinile care au crescut prea mult

radacinile au crescut

Stim ca radacinile au crescut prea mult atunci cand ies prin orificiile ghiveciului in care sta planta. In cele mai multe cazuri e indicat sa schimbam ghiveciul la un an, e suficient timp pentru radacini sa se dezvolte si sa consume substantele din pamantul de flori. 

Exista plante cum e cardamonul care au nevoie sa fie transplantate chiar si de 2 ori pe an pentru ca au o dezvoltare rapida. 

radacinile au crescut

Ingrijirea florilor. Inainte de a lua orice decizie privind transplantarea trebuie sa va informati in privinta cerintelor plantei. Sunt plante care suporta greu transplantarile, cum sunt curmalii si plamierii in general. De asemenea, Hoya este una din plantele care nu suporta sa ii fie deranjate radacinile. (detalii aici De ce nu infloreste Hoya. 3 secrete sa se umple de flori)

Cand se taie radacinile care au crescut prea mult

Daca transplantarea nu se face cum trebuie, planta nu mai infloreste in perioada urmatoare. Un proces similar se intampla in gradina si cu bujorii. 

In cazul palmierilor, mutati in noul ghiveci cu tot cu balot de pamant, avand grija sa deranjati cat mai putin radacinile. (detalii aici Cum cresteti un curmal din sambure)

Acestea sunt exceptiile insa. In mod normal in momentul cand  transplantati indepartati cu grija si pamantul de pe radacini. Se intampla adesea cand radacinile au crescut prea mult sa se invarta de jur imprejurul ghiveciului, formand un fel de plasa. Daca nu avem de-a face cu plante cu radacina sensibila, va trebui sa stricam aceasta forma rotunda, de ghiveci, a radacinilor si sa le lasam sa isi reia cresterea normala. 

Cititi si Ce facem cu Amaryllis dupa ce se trec florile

In plus, mai e un aspect. Daca radacinile ocupa marginile ghiveciului si centru ramane liber, pamantul de acolo se degradeaza. Este ceea ce popular numit ca “se acreste”. De aceea trebuie schimbat in momentul transplantarii.

E indicat sa si scurtati radacinile, pentru a se regenera. Intotdeauna trebuie sa exista un echilibru intre partea aeriana a plantei si cea care se afla in pamant. 

Cititi si Cum sa ai plante fericite. Ingrasamant facut acasa

Atentie cand transplantati, mentineti aceeasi adancime de plantare avuta anterior si asigurati-va ca nu raman goluri de aer in preajma radacinilor. Pentru asta, umpleti bine ghiveciul astfel incat pamantul sa intre bine intre radacini. Pasati cu degetele si apoi udati cu generozitate. 

Asteptati cateva saptamani si nu fertilizati imediat ce ati transplantat. 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.