Ce este pH-ul si cum sa-l modificam

pH-ul masoara concentratia ionilor de hidrogen dintr-un lichid apos si are valori cuprinse intre 0 si 14. Cu cat este mai aproape de 0, lichidul este mai acid. Apa potabila este un lichid neutru si are valoarea 7. Cu cat valoarea creste spre 14, este din ce in ce mai alcalin.

Ingrijirea florilor. Pentru ca solul contine apa, a fost clasificat in functie de valoarea acestuia in mai multe categorii: acide, slab acide, neutre si alcaline. In general, pamantul are un pH cuprins intre 4 si 8. La o valoare mai mica de 4 sau mai mare de 8, plantele se usuca si mor.

soluri acide: pH = 4,5 – 6
soluri slab acide: pH = 6 – 6,5
soluri neutre: pH = 6,5 – 7,2
soluri alcaline: pH = 7,5 – 8

portulaca galbena

Solul acid poate fi echilibrat prin adaugarea unei substante bazice. Se utilizeaza in general var sau Delcamag (Dolomita amorfa de Delnita) o substanta 100% naturala. Aveti grija ca dupa aceasta operatiune in urmatorii 2-3 ani sa utilizati exclusiv ingrasaminte naturale, compuse din: cenusa de lemn, faina de bazalt, compost fermentat.

Chrysanthemum

Solul alcalin poate fi echilibrat prin adaugarea unei substante acide. Se utilizeaza in general sulf. In cazul amendamentelor acidifiante, de sulf sau fosfogips, terenul se va ingrasa cu must de gunoi de grajd nefermentat. Si acele de brad scad pH-ul. La fel si rumegusul. Acestea sunt solutii care isi produc efectele in timp. Daca aveti un sol alcalin si o planta care are nevoie de sol acid, puneti in groapa de plantare turba acida. Tineti seama de faptul ca va trebui sa schimbati periodic pamantul pentru ca, in timp, se echilibreaza.

 

V-ar putea interesa si:

Frunze ingalbenite – cauze si remedii

Cata lumina trebuie sa dai plantelor

Reguli de baza pentru fertilizarea plantelor

Cum se ingrijeste Leandrul de Muntenegru (Asclepias curassavica) 

Cum schimbati culoarea Hortensiilor


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.