Cattleya, orhideea care se creste usor si face flori parfumate

Cattleya este o orhidee la fel de usor de crescut ca si Phalenopsis. In Romania a pierdut teren in fata Phalenopsis, iubitorii de orhidee spun ca nejustificat pentru ca este mai spectaculoasa.
Are flori mari, placut si intens parfumate. Petalele ondulate sau chiar franjurate pe margini sunt colorate in roz pal sau magenta. Centrul florii, lebelumul, are forma de palnie si e colorat in rosu aprins cu dungi galbene la baza.
Cattleya este o orhidee epifita, care traieste deci in mediul ei natural pe scoarta copacilor, fara sa-i paraziteze. A dezvoltat organe pentru stocarea apei numite pseudobulbi si radacini acoperite cu un tesut spongios.
Lumina este cel mai important factor in cresterea si inflorirea orhideei Cattleya. Asezati ghivecele intr-un loc cu lumina multa, dar fara ca soarele sa bata direct pe plante.
Nu suporta temperaturi mai mici de 12 grade. Perioadele caniculare de peste 35 de grade sunt suportate mai bine de planta daca umiditatea e crescuta si este umbrita. De asemenea foarte imporatnta este o buna circulatie a aerului in spatiul unde sta planta.
Apa trebuie furnizata in doua moduri: in ghiveci, prin udare si in aer, ca umiditate. Udarea in ghiveci trebuie corelata cu alti factori: temperatura, lumina etc. In cazul orhideelor mai bine intarziati udarea si lasati substratul sa se usuce decat sa udati prea mult si prea des.
Umiditatea ar trebui sa fie destul de ridicata. Acest lucru poate fi asigurat acasa prin plasarea plantelor pe tavite cu pietris, umplute cu apa numai pe jumatate, astfel incat plantele sa nu stea in apa. Puteti de asemenea sa pulverizati cu jet fin plantele, fara sa ajunga apa pe petalele florilor. Aerul trebuie sa circule intotdeauna in jurul plantelor pentru a preveni bolile fungice sau bacteriene.
Iarna, dupa inflorire, plantele se trec printr-un usor repaus: temperatura scade, dar nu mai putin de 15 grade, iar udarile se reduc si fertilizarea inceteaza total.
V-ar putea interesa si:
Fertilizarea Orhideelor – cand, cum si cu ce se fertilizeaza orhideele
Radacinile de Orhidee – care trebuie taiate
Ce faceti cu tijele de orhidee dupa inflorire