Cand si cum se taie Mana Maicii Domnului (Lonicera)

Mana Maicii Domnului (Lonicera) este o liana lemnoasa care se rasuceste in jurul suporturilor pe care le intalneste. Atinge dimensiuni impresionante, iar daca nu e tunsa si intretinuta asa cum trebuie sa incalceste devenind o masa inestetica.

In plus, supraaglomerarea duce deseori la aparitia daunatorilor si bolilor.

Plantele tinere se taie pentru a deveni o tufa densa, cu tulpini puternice, pornite de la baza plantei. Dupa plantare, taiati toate cresterile slabe sau care au avut de suferit. Toate tulpinile se scurteaza pana la o treime din lungimea lor pentru a incuraja formarea de noi lastari la baza plantei.

Cititi si Puf alb si mortal pe plante: Metcalfa pruinosa

Prin taieri de intretinere se urmareste realizarea unui schelet din tulpini puternice, sanatoase. In acelasi timp, prin taieri succesive se incurajeaza inflorirea plantei. Plantele mature de Mana Maicii Domnului au tendinta de a ocupa si depasi spatiul care le-a fost alocat si de aceea e necesar sa fie taiate permanent.

Dupa ce planta a inflorit, toate tulpinile care cresc dincolo de spatiul alocat se scurteaza. Specialistii recomanda ca planta sa fie taiata cu pana la 60 de cm in interiorul zonei alocate pentru a permite tulpinilor sa se ramifice.

Cititi si De ce si cum se taie ficusii

Lastarii laterali se taie la 2-3 muguri de la tulpina principala. Daca e prea congestionata planta, rariti tulpinile.

In cazul in care nu ati taiat Mana Maicii Domnului mult timp si a devenit o masa de lastari vechi si noi, va trebui sa faceti taieri de remediere. Primavara devreme taiati planta pana la aproximativ 60 cm , lasand un schelet de trei sau patru ramuri principale.

Cititi si 5 secrete pentru o gradina mereu inflorita

Pornind de la ele, planta se va ramifica in perioada urmatoare. Urmariti planta in continuae si timp de doua luni inlaturati toate cresterile slabe si lastarii subtiri.

V-ar putea interesa si:

Luleaua turcului, imbracaminte frumoasa pentru ziduri si garduri

Passiflora aduce exotismul in casele noastre

Hortensia cataratoare ajunge la 7 metri inaltime

 

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/


 

 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.