Cand si cum se taie Hortensia sa nu pierdeti florile

florile anului 2020

Ca sa infloreasca bine, Hortensia are nevoie de taieri regulate. Este foarte important acest lucru pentru ca in caz contrar planta se aglomereaza foarte mult si va face flori din ce in ce mai putine. In plus, daca aerul nu circula bine printre ramuri, exista riscul aparitiei unor boli. Prin urmare, tulpinile care se incruciseaza, tulpinile slabe sau care se lovesc una de alta trebuie eliminate.

Ca regula generala, primavara se taie speciile de Hortensia care infloresc pe ramuri noi. Fiecare tulpina se scurteaza cu aproximativ o treime, pana la o pereche de muguri sanatosi.

Ingrijirea florilor. Hydrangea paniculata se taie taie primavara, cand incepe cresterea. Eliminati tulpinile uscate, iar pe cele care au fost vatamate fie de zapada fie de vant le taiati sub punctul de ranire. Tulpinile batrane se taie de la baza. Florile se lasa sa se ususce pana vor cadea sau se indeparteaza in anul urmator. In caz contrar, in urmatorul an nu mai infloreste.

Hydrangea arborescens se taie si ea tot primavara, eliminand inflorescentele uscate si o data cu ele ramurile batrane, uscate si cele crescute spre interior care aglomereaza planta.

Hydrangea serrata poate fi taiata si vara tarziu dupa inflorire. Daca taiati primavara, inlaturati doar tulpinile uscate intrucat majoritatea florilor apar pe tulpini care se dezvolta dupa ce planta inmugureste.

Hydrangea macrophiylla respecta aceleasi reguli ca si Hydrangea serrata, adica se taie dupa inflorire. Daca ratati momentul si faceti taierile in alta perioada, riscati sa sacrificati generatia urmatoare de flori.

Daca ati neglijat taierile ani la rand, e foarte probabil sa aveti o Hortensia supraaglomerata, cu tulpini batrane care devin lemnoase si care infloreste putin. E cazul sa luati masuri drastice in acest caz pentru a salva floarea. Toamna tarziu taiati tulpinile batrane de la 10 cm de sol. Tulpinile slabe le eliminati pentru ca noii lastari care vor da sa se poata dezvolta bine. In cazul acestor taieri severe exista riscul pierderii florilor din anul urmator.
V-ar putea interesa si:

Hortensia cataratoare ajunge la 7 metri inaltime

Cum ingrijesti corect Hortensia sa infloreasca pana toamna

Iernarea Hortensiei – cum o pregatim de iarna

Tratamente contra insectelor – cand si cum le faceti

 

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.