Cand si cum se planteaza Clematitele

Clematitele (Clematis) care se gasesc pe piata sunt fie in ghivece, fie cu balot de pamant, in pungute de plastic. Asta inseamna, si intr-un caz si in celalalt, ca au radacini bine dezvoltate si, teoretic, toate sansele sa se prinda dupa plantare, daca tineti cont desigur cand si cum se planteaza Clematitele.

Perioada de plantare se incheie in octombrie, atunci cand solul incepe sa se raceasca. Momentul de inceput coincide cu incalzirea solului primavara, la sfarsit de aprilie. Daca planta este in ghiveci, ea se poate transplanta cam in orice perioada calda a anului, cu restrictiile de rigoare in ceea ce priveste orele in care temperaturile sunt caniculare.

Daca transplantati o planta in ghiveci, scufundati inainte vasul intr-o galeata cu apa cateva minute pentru ca pamantul sa se hidrateze bine.

Scoateti ghiveciul cu grija pentru a nu rani radacinile si asezati-le in groapa de plantare in care pe fund ati pus pietricele care vor asigura o buna drenare a apei, cunoscut fiind faptul ca Clematitele sunt plante sensibile la umezeala. Clematitele se planteaza in groapa cu 5-10 cm mai adanca decat era plantata in ghiveci. Pamantul pe care l-ati scos cand ati facut groapa il puteti amesteca cu turba, dar nu acida, imbogatita cu substante minerale. Plantele vor benefia in acest fel de o nutritie mai buna. Nu e obligatoriu sa puneti turba, puteti hani planta si ulterior, cu fertilizanti lichizi.

Cum se planteaza Clematitele. O precizare trebuie facuta in ceea ce priveste categoriile de Clematite. In cazul celor cu flori mari, specialistii recomanda ca atunci cand le plantati, unul sau doi ochi sa ramana sub pamant. In felul acesta, mugurii subterani pot lastari daca planta a fost atacata de boli.

Clematitele cu flori mici (tangutica, alpina, montana) sunt sensibile la umezeala si in cazul lor e mai bine daca sunt plantate mai sus. In felul acesta apa se scurge mai usor.

In cazul ambelor categorii de clematite, daca plantarea se face toamna, e nevoie de mulcire, adica de acoperirea pamantului de la baza plantei cu rumegus, scoarta pisata sau folie de mulcire. In felul acesta temperatura de la nivelul radacinilor este mai ridicata iarna si ele sunt protejate de inghet.

 

V-ar putea interesa si:

Ingrijire speciala pentru Clematite care infloresc tarziu

Cum ingrijiti Clematita pitica (Clematita integrifolia)

Clematita Tie Dye, flori mari si tarzii

Florile negre din gradina mea

Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE

www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.