Cand incepem sa fertilizam plantele primavara

ertilizam plantele primavara

E important sa fertilizam plantele primavara pentru a avea un start bun, insa la fel de important este sa alegem si cel mai bun moment pentru a incepe sa administram ingrasamintele. Plantele au necesitati diferite la inceput de an si de aceea si formulele de fertilizanti difera fata de cele folosite in rest. Cand nu trebuie sa fertilizati cititi in acest material.

Primavara este si momentul in care se fac si lucrarile de intretinere, respectiv schimbarea pamantului, mutarea intr-un ghiveci mai mare, fasonarea radacinilor, taierile de primavara ale partilor aeriene ale plantei. 

Nu fertilizam plantele dupa taieri

Inceputul fertilizarilor nu ar trebui sa se suprapuna peste aceste activitati pentru ca ele presupun un stres pentru planta pe de o parte, iar pe de alta daca se schimba substratul cu unul nou imbogatit cu substante minerale va fi un exces. 

Ingrijirea florilor. Vom incepe asadar sa fertilizam plantele dupa 2-3 saptamani daca am facut taieri ale tulpinilor sau ale radacinilor. Daca s-a schimbat si substratul si este unul imbogatit deja cu macro si microelemente necesare plantei puteti sa incepeti sa fertilizati chiar si dupa o luna. In acest timp planta sa va hrani cu substantele pe care le gaseste in pamantul nou. 

Mare atentie si la formula fertilizantului folosita primavara pentru ca la majoritatea plantelor ornamentale ea difera de cea din vara. La inceput de primavara ingrasamintele ar trebui sa contina o cantitate mai mare de azot pentru ca partile verzi ale plantei sa fie viguroase si sa poata sustine inflorirea ulterioara. 

Documentare suplimentara: Reguli de baza pentru fertilizarea plantelor

Tot ingrasaminte cu azot mai mult vom administra si plantelor tinere, iesite din seminte sau butasilor inradacinati. 

Formulele produselor pe care le gasiti pe piata difera in functie de producator si de planta pentru care sunt folosite. La muscate de pilda o formula de inceput este cea cu un NPK 18-14-18, la orhidee formula de primavara propusa de unul dintre producatorii de ingrasaminte este NPK 6-5-6. Valorile pot varia, insa urmariti ca raportul dintre elemente sa ramana constant pentru ca sa fertilizam plantele primavara eficient. 

Plantele se fertilizeaza dimineata

Ca moment din zi, fertilizarile e recomandat sa se faca dimineata devreme, cu respectarea tuturor regulilor de administrare a ingrasamintelor. Dimineata temperatura este mai scazuta, iar umiditatea ridicata ceea ce este benefic plantelor.  

Fertilizarile foliare nu se fac pe durata zilei cand temperaturile sunt ridicate si frunzele pot fi afectate. Se evita aplicare sin atunci cand vantul este puternic pentru  ca riscati ca solutia sa nu mai ajunga pe planta si efectul aplicarii sa fie zero. 

Cititi si Reteta cu miere pentru inradacinat butasii

Trimite unui prieten :)

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.