Cand, cat si cum se fertilizeaza Muscatele – formula NPK (1)

Muscatele zonale (Pelargonium zonale) sunt plante care consuma multe resurse pentru ca ele infloresc mult si pentru o perioada mare de timp. Prin urmare trebuie sa le asiguram constant hrana, raspunzand corect la intrebarile cand, cat si cum se fertilizeaza Muscatele. Necesitatile lor difera in functie de faza de dezvoltare in care se afla.

Ingrasamintele sunt hrana plantelor, iar pentru o floare crescuta in ghiveci care nu are unde sa-si gaseasca substantele de care are nevoie pentru o crestere echilibrata fertilizarea e absolut necesara.

Cum se fertilizeaza Muscatele zonale. Muscatele se fertilizeaza de doua ori pe luna cu ingrasaminte minerale complexe cu o formula special conceputa pentru ele. Le gasiti in magazinele de specialitate, insa e foarte imporatnt sa cititi cu atentie eticheta unde veti gasi elementele chimice pe care le contin. In materialul de fata ne vom referi strict la fertilizantii chimici, urmand ca intr-un material separat sa tratam si subiectul ingrasamintelor naturale.

Ingrijirea florilor. Pentru plantele tinere, profesorul Florin Toma recomanda un fertilizant cu un raport NPK 18-14-18, urmand ca pe masura ce planta se dezvolta, cantitatea de fosfor (P) pe care o administram plantei sa scada la mai mult de jumatate.

Pentru muscatele care sunt in timpul infloririi administrati o doza mai mare de potasiu (K) care ajuta la mentinerea si marimea florilor. Nu administrati muscatelor prea mult azot (N) pentru ca se vor dezvolta frunzele in detrimentul florilor.

Cum se fertilizeaza Muscatele zonale cu ingrasaminte lichide. Acestia se dilueaza cu apa si cu solutia rezultata se hraneste planta. Intotdeauna respectati dozele recomandate pe ambalaj. In cazul in care solutia rezultata este prea concentrata riscati sa omorati planta pentru ca ii ardeti radacinile. O solutie prea diluata este ineficienta.

Ingrasamintele lichide au avantajul ca actioneaza imediat in cazul unei plante care are o deficienta. Perioada lor de remanenta in sol este mica, de cateva zile. Unele ingrasaminte lichide pot fi administrate si foliar, insa nu e cazul muscatelor. Frunzele lor nu se pulverizeaza niciodata.

Foarte eficiente sunt ingrasamintele solide cu eliberare treptata. Ele sunt mai scumpe, dar va scutesc de griji pe o perioada de 2-3 luni. Exista si fertilizantii folositi de producatori, valabili chiar si o jumatate de an. Sunt vizibili pe pamantul din ghiveci, sub forma de bilute, dar pot fi administrati si in ghiveci, in preajma radacinilor. De aceea daca ati cumparat o muscata direct de la producator, intrebati cand a fost fertilizata ultima data si cu ce. Ideal ar fi sa continuati cu aceeasi formula.

Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Passiflora, inmultirea prin butasi in 5 pasi simpli

Taierile de formare si intretinere la Magnolie

Aprilie, lucrari in gradina: ce se planteaza, ce se insamanteaza, ce tratamente se fac

 

Ce plante tinem in dormitor – plantele care curata aerul de substante cancerigene

 


 

Views All Time
Views All Time
683
Views Today
Views Today
2
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.