Calendarul taierilor de primavara in gradina de flori

Primavara este perioada din an cu activitatea cea mai intensa in gradina. De felul in care lucram acum ne vom bucura in lumile urmatoare. E bine sa cunoastem calendarul taierilor in gradina, macar in linii mari, pentru a oferi plantelor tratamentul de care au nevoie.
Trebuie spus de la inceput ca arbustii se impart in doua categorii mari: cei care infloresc primavara devreme si cei care infloresc vara si toamna. In functie de aceasta perioada de inflorire, ei vor necesita perioade diferite in care vor fi taiati.
Ingrijirea florilor. Oricum ar fi, taierile sunt necesare pentru ca, in urma lor se formeaza noi lastari pe care vor aparea mugurii floriferi. In plus, un arbust care nu a fost tuns va avea nu numai un aspect neingrijit, dar va dezvolta ramuri slabe, degarnisite si cu flori putine si va fi expus in acelasi timp riscului de a se imbolnavi. Asta pentru ca daca aerul nu circula bine printre tulpini si frunze sunt sanse sa apara ciuperci parazite.
Cititi si Taiati corect liliacul si va face cascade de flori
Arbustii cu inflorire de primavara cum ar fi Forsythia, Tamarix, liliacul, Gutuiul japonez infloresc pe lastari de un an, adica pe ramuri formate cu un an in urma. Arbustii acestia se taie dupa inflorire, nu inainte pentru ca riscam sa afectam mugurii floriferi.
Cititi si Cum se ingrijeste Forsythia sau Ploaia de aur
In cazul arbustilor cu inflorire de vara, florile apar pe ramuri care se cresc in anul in curs. Acestia sunt arbustii care se taie primavara devreme pentru ca ramurile sa creasca suficient de mult sa produca flori.
Calendarul taierilor de primavara in gradina de flori
1 Se taie in martie asadar Buddleja, Deutzia, Potentilla, Philadelphus coronarius (Iasomia de gradina), Ceanothus (Liliacul californian), Hortensia sau Weigella.
Ca regula generala, primavara se taie speciile de Hortensia care infloresc pe ramuri noi. Fiecare tulpina se scurteaza cu aproximativ o treime, pana la o pereche de muguri sanatosi.
2. Se taie in aprilie printre altele Chaenomeles japonica (Gutuiul japonez), Potentilla
3. Se taie in mai Forsythia si Gutuiul japonez, dupa ce inflorirea s-a incheiat. Daca liliacul a inflorit tarziu, florile se taie dupa ce se trec, in aprilie-mai.
Ciititi si Cum se ingrijeste Gutuiul japonez
Mai avem un tip de taiere primavara de care trebuie sa tinem cont neaparat. Este vorba despre taierea la plantare. Cand arbustii sunt scosi din pepiniera cu radacina nuda, radacinile lor au de suferit. Odata ce planta a ajuns la noi pentru a fi plantata in gradina, trebuie sa ne asiguram ca avem un echilibru intre partea aeriana si cea din pamant.
Daca radacinile sunt mici, ele nu vor putea hrani intreaga planta sau o vor face-o greu. De aceea vor trebui eliminate ramurile in plus. Vorbim despre cele care sunt plasate prost, cele care se intersecteaza sau electiv sunt prea lungi sau prea numeroase. Pe langa echilibrul pe care il dam plantei, ne asiguram in acest fel ca planta are o forma cat mai frumoasa.
Despre trandafiri si taierile lor intr-un material separat dat fiind ca sunt atatea controverse legate de momentul optim cand trebuie facute lucrarile.
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/