Branduse inflorite in decembrie. Se poate

Speciile de Branduse (Crocus) sunt plante putin pretentioase, unele dintre ele intalnindu-se si spontan. Ierneaza afara, fiind plante geofite rustice. E mai greu de crescut in casa decat afara, dar nu imposibil.

La Branduse intalnim in sol tuberobulbi tunicati, ovoizi sau usor aplatizati. Frunzele sunt inguste, lineare, verzi. Florile au 3 petale si 3 sepale egale si culori vii: galben, violet, lila, alb sau bicolore.

Inmultirea nu e grea la Branduse : bulbii se separa o data la 4-5 ani. Operatiunea se face vara, după inflorire, la speciile care infloresc primavara. La cele care infloresc toamna, separarea bulbilor se face primavara.

Ingrijirea florilor. Pentru cultivarea in ghiveci folositi un substrat alcatuit dintr-un amestec de pamant fertil, nisip si frunze descompuse. Bulbii trebuie ingropati la o adancime de 8 cm. Cei care infloresc primavara se planteaza la inceputul toamnei, iar cei care infloresc toamna, in luna august.

Desi florile de Branduse sunt asociate in mod frecvent cu primavara, exista si specii care infloresc toamna.

Brandusele se preteaza la culturile fortate, la fel ca majoritatea bulboaselor de primavara. Pentru a forta inflorirea, plantati bulbii in ghivece, in luna septembrie- octombrie. Adancimea de plantare este de 3-4 cm de la partea superioara a ghiveciului, astfel incat varful sa ramana afara. Puteti planta mai multi bulbi intr-un ghiveci cu conditia ca intre ei sa fie o distanta de aproximativ 1 cm.

Pe fundul ghiveciului asezati un strat de pietris pentru a asigura un drenaj corespunzator. Puneti ghivecele la rece- beci, pivnite sau chiar frigider. Asigurati-va ca temperatura nu coboara sub 0 grade. Dupa doua luni mutati-le intr-un loc luminos, dar tot rece, cu temperaturi de pana la 10 grade. Abia cand apar bobocii plantele se pot muta intr-un loc mai cald, iar pentru a favoriza infloritul se uda abundent.

V-ar putea interesa si:

Ghiocelul, floarea cu antigel in frunze

Chinodoxa, sora Ghiocelului

Zambila, bijuteria gradinii de primavara


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.