Bolile muscatei – cum le identifici, cum le tratezi. Imagini

bolile muscatei

Muscatele pot fi atacate de fungi, bacterii sau virusuri. Bolile muscatei se manifesta in marea lor majoritate pe frunze si tulpina. 

In toate cazurile in care apar bolile, indepartati partile afectate – taiati numai cu instrumente dezinfectate. Reduceti udarile in cazul in care apa in exces este un factor favorizant al dezvoltarii bolii. E important ca ulterior sa tineti intr-un loc unde aerul circula bine.

Ingrijirea florilor. Faceti tratamente pentru a indeparta bolile muscatei numai dupa ce ati curatat planta. 

Putregaiul cenusiu

este o micoza produsa de ciuperca Botrytis cinerea. Este cea mai comuna boala a muscatelor, o identificati usor, pe frunze apare un puf cenusiu. 

Dezvoltarea agentului patogen este favorizata de umiditate si temperaturile ridicate. Sporii sunt usor imprastiati prin aer si ciuperca poate infecta tesuturile intacte si mai ales pe cele ranite.

Cum se manifesta – Pe frunze apar pete brune care se intind incepand de la margine. Pe tesutul atacat apare o pudra cenusie fina.

Cum se combate – folosind produse sistemice si de contact din fitofarmacii – Mirage, Score, Dithane, BRAVO, Topsin etc

Cititi si De ce nu infloreste liliacul

Putregaiul bacterian

este o alta boala grava pe care o pot dezvolta muscatele. Este produsa de bacteria Xanthomonas pelargonii si este o boala incurabila. 

sursa foto ag.umass.edu

Cum se manifesta – Frunzele se pateaza, in culori mergand de la galben la brun-inchis. Daca taiati lastarul se vede ingalbenirea si brunificarea vaselor conducatoare. 

Cum se combate – Recomandarile privesc masuri preventive deoarece combaterea este aproape imposibila: dezinfectia termica a solului si ghivecelor dar si a insectelor care inteapa si pot transmite boala. Plantele bolnave trebuie indepartate pentru a nu se transmite boala. 

Cititi si Caderea frunzelor la muscata. Cauze si remedii

Rugina frunzelor

fertilizaea excesiva cu azot favorizeaza dezvoltarea bolii. 

sursa foto rhs.org.uk/

Cum se manifesta – Pe frunze apar pete mici de culoare caramizie care se extind rapid. 

Cum se combate – Se recomanda syropirea plantei cu Systane sau BRAVO, avand grija sa inlaturam frunzele afectate pentru ca rugina are capacitatea de a se intinde rapid. 

Cititi si Fertilizarea plantelor cu sare amara (saruri Epsom)

Fainarea

Temperaturile de peste 10 grade, umiditatea ridicata a aerului, densitatea mare, fertilizarile excesive cu azot reprezinta factorii determinanti ai aparitiei si dezvoltarii fainarii. Nu exgerati cu udaril, iar pulverizarea cu apa pe frunze nu se face sub nicio forma. 

sursa foto ag.umass.edu

Cum se manifesta – Simptomele bolii constau in aparitia unei pasle miceliene de culoare alb-galbuie si prafoasa

Cum se combate – Se fac tratamente cu Systane, Shavit etc

Cititi si Sapunul este un insecticid foarte bun

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.