Boala care pune la pamant rasadurile. Caderea plantutelor

Pythium debaryanum

Caderea plantutelor este o boala care pune la pamant rasadurile si da cel mai mult de furca gradinarilor, fie ei amatori sau profesionisti. Vorbim despre o boala provocata de niste ciuperci parazite din genul Phytium.

Acestea ataca toate rasadurile plantelor, de la legume la flori, provocand pagube extrem de mari.

Pythium debaryanum

sursa foto oekolandbau.de

Boala evolueaza rapid, in 2-3 zile pot fi distruse toate plantele dintr-o rasadnita. Momentul cel mai vulnerabil este atunci cand semintele germineaza si ies plantutele. Pe masura ce ele cresc devin mai rezistente la atacul ciupercii. Dupa repicare capata rezistenta mai mare pentru ca se formeaza tesuturile mecanice care le protejeaza.

Citeste si Florile lunii Mai: ce infloreste, ce se planteaza

Cum se manifesta. In dreptul coletului apar pete maronii care cuprind rapid toata baza plantei. Dupa aceea se intinde, atat spre radacica cat si spre tulpina. Tulpina se inmoaie, frunzele se ofilesc si planta este pusa la pamant si moare.

Boala este favorizata de temperaturile ridicate – 20-30 de grade, umiditate mare – peste 90%, aerare proasta, pH acid al solului.   

Citeste si Cum salvezi o orhidee cu radacini putrezite

Daca priviti cu atentie, pe suprafata solului veti observa un strat fin, alb. Este miceliul ciupercii. Transmiterea ciupercii de la o planta la alta se face prin spori. Ei pot ramane si in sol si supravietui de la un an la altul.

Pythium debaryanum

Ingrijirea florilor. Pentru ca boala actioneaza rapid, trebuie sa se intervina inainte de caderea platutelor. Astfel, daca in anii trecuti v-ati confruntat cu aceasta problema, dezinfectati pamantul sau inlocuiti-l cu unul care nu este contaminat.

Citeste si Plantele care dau dureri de cap

Evitati excesul de apa si asigurati o buna circulatie a aerului odata cu rasarirea plantelor. Puteti face si tratamente chimice de prevenire. Previcur, Captan sau Merpan sunt cateva dintre produsele pe care le gasiti pe piata si care au dat rezultate pentru a preveni caderea plantutelor.

 

Ne gasiti si pe:

FACEBOOK: https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

INSTAGRAM https://www.instagram.com/ingrijireaflorilor/

TWITTER: https://twitter.com/florilemele

Toate informatiile despre flori sunt pe www.ingrijireaflorilor.ro

 


 

Views All Time
Views All Time
1228
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.