Bergenia, prima dintre florile mai mari care infloreste primavara

Bergenia isi face de cap in gradini in martie si aprilie. Cu frunzele ei mari, pieloase, lucioase si florile mari, stelate, colorate in roz–liliachiu are un aspect unic, care atrage privirile in gradina. Frunzele mari in forma de inima, vesnic verzi, fac planta decorativa si in afara sezonului de inflorire.

Ingrijirea florilor. Bergenia e o planta putin pretentioasa in ceea ce priveste solul. Prefera locurile semiumbrite, dar creste si infloreste frumos si in plin soare.

Bergenia se inmulteste prin divizarea tufei si butasi de fragmente de tulpini rizomatoase. Divizarea tufei se face toamna sau primavara. Plantele rezultate se planteaza direct la locul de decor, la distante de 30–40 cm. Daca divizati planta toamna, e mai bine sa plantati diviziunile in ghivece si sa le tineti in locuri adapostite, pentru a fi mai protejate peste iarna, urmand sa fie plantate in gradini in primavara urmatoare.

Tulpina care cu timpul ramane cheala, fara frunze, poate fi folosita de asemenea la inmultire. Ea se taie si fragmentele se trateaza ca si butasii de fragmente de lastari.

Inradacinarea acestor fragmente se face pe substrat de nisip sau turba. Plantarea butasilor inradacinati in gradina se face in anul urmator, primavara sau toamna.

De asemenea, Bergenia se inmulteste prin seminte. Semanatul se face in martie – aprilie, cate 2–3 seminte la ghiveci. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este in jur de 20 de grade. Plantele rasar in doua- trei saptamani de la semanat. Rasadurile se ingrijesc in locuri adapostite si se planteaza in gradini abia toamna.

Anual, spre sfarsitul primaverii, plantele se fertilizeaza cu ingrasamant organic imprastiat in jurul plantei. De asemenea se va administra si toamna un fertilizant organic. Nu necesita protectie speciala pe timpul iernii.

V-ar putea interesa si:

Malope, mai putin cunoscuta, dar de mare efect

Oxalis deppei, trifoiul norocos cu 4 foi

Cum se creste Frezia in gradini


 

 

Si plantele plang ; de ce se intampla asta

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.