Banana nordului, fructul miraculos care creste si in tara noastra

Banana nordului (Asimina triloba, Paw paw) provine din Statele Unite, dar poate fi cultivata cu succes si in tara noastra. Este o planta foarte bine adaptata, rezistand chiar si pana la -30 de grade. Prefera solurile afanate, bine drenate, bogate in substante organice, cu pH neutru sau usor acid.

Florile sunt foarte frumoase, in forma de clopotel, de culoare maro-roscat.

Radacinile traiesc in simbioza cu o ciuperca, astfel incat atunci cand se face transplantarea e necesar sa se pastreze balotul de pamant din jurul radacinilor. In perioadele de seceta are nevoie de suplimente de apa. Taierile vizeaza iluminarea corespunzatoare a coroanei.

banana nordului

Foarte important e faptul ca Banana nordului nu are nevoie de tratamente chimice pentru ca in Romania nu are daunatori.

Banana nordului se inmulteste prin seminte. Acestea se pastreaza in frigider dupa recoltare. Cu o zi inainte de a fi plantate se pun in apa calda, pentru a stimula germinarea. Se acopera cu un strat de 10 cm de pamant. Specialistii spun ca semintele se pot pune toamna in ghivece si se lasa peste iarna afara. Plantele rasar abia in vara. In primul an cresc cel mult 10 centimetri.

La plantele obtinute din seminte fructele apar abia dupa 5 sau 6 ani.

Asteptarea merita insa pentru ca fructul este cu adevarat special. Are gust de… salata de fructe, avand arome de banana, ananas si mango, dar si parfum de vanilie si ciocolata. Iar in privinta continutului nutritiv, e o bomba de vitamine. Are vitaminele A si C, minerale- in special Ca, Fe, Mg, Mn si aminoacizi, depasind cu mult valorile gasite in celelalte fructe.


 

Views All Time
Views All Time
976
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

6 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.