Avocado – ingrijirea, taierile si perioada de iarna

avocado

Toata lumea vorbeste despre inmultirea la avocado, care ofera satisfactii imediate pentru ca plantuta se dezvolta rapid si frumos din samburele mare. Cu atat mai mult cu cat acest lucru se face la vedere daca inmultiti in paharul cu apa. 

Dupa ce am obtinut un mini copacel de avocado, va trebui sa ii oferim conditii cat mai apropiate de mediul sau natural pentru a se dezvolta frumos. Avocado este o planta de clima calda, fiind originar din zona Mexicului.

avocado

Ingrijirea florilor. Plantati avocado intr-un sol bine drenat, bogat in materie organica. Pentru amestecul din ghiveci folositi o parte nisip pentru un drenaj bun. Se va descurca bine atat in ​​soluri alcaline, cat si in cele acide.

In privinta udarilor nu e o planta pretentioasa. Udati temeinic si reluati udarile numai dupa ce solul s-a uscat la suprafata. 

Cititi si Cum se ingrijeste smochinul in ghiveci

Avocado iubeste lumina, asa ca va creste mult daca asezati ghiveciul langa o fereastra unde bate soarele sau afara in balcon sau in gradina in plin soare. Va rezista si in locuri mai putin insorite, dar ritmul de dezvoltare va fi mai lent. 

Iubeste si caldura verii, in conditii de umiditate medie se dezvolta bine intre 20-30 de grade. Iarna nu rezista la inghet si va trebui mutata in interior. Plantele mature pot suporta o temperatura minima in jur de 0 grade, insa nu e indicat sa experimentati pe propriile plante.  

Cititi si Lamaiul care rezista iarna in gradina (Poncirus trifoliata)

Crescut in interior avocado nu va fructifica, deci ne vom concentra sa il facem cat mai atractiv ca planta de interior. Cresterile vor fi mai importante daca fertilizati cu un ingrasamant cu o cantitate mai mare de azot, pentru foliaj. Specialistii recomanda folosirea unor ingrasaminte cu eliberare lenta. 

De asemenea, puteti folosi un fertilizant echilibrat, cu o formula NPK 10-10-10. 

Cititi si Cum crestem maslinul in ghiveci

Pe masura ce planta se dezvolta, frunzele de la baza incep sa se usuce pe margini in in final cad. Nu e un aspect care sa va ingrijoreze. Cand planta a crescut suficient si considerati ca ar fi momentul sa se ramifice, indepartati varful de crestere. 

Din acest punct, avocado ar trebui sa creasca sub forma de copacel si mentineti aceasta forma prin taieri, primavara. Faceti aceste taieri numai daca planta are cresteri importante. 

In primele luni avocado are o crestere mai rapida si necesita replantare la fiecare 6 luni. Dupa aceea, mutarea intr-un ghiveci mai mare se poate face la 2 ani. 

Cititi si Cum sa aveti violete inflorite tot anul

Nu va asteptati sa aveti fructe de avocado daca aveti un singur pomisor. Trebuie polenizare incrucisata pentru ca e necesar sa avem flori femele si mascule.  

Iarna avocado nu poate rezista in gradina, la temperaturi scazute. Va trebui sa mutati ghiveciul in care e planta la interior intr-un loc luminos, la temperatura ambientala din apartament, dar ferit de o sursa directa de caldura. Deci nu il tienti langa calorifer sau soba. 

Cititi si Cum se creste goji in gradina sau pe terasa

Si chiar daca nu puteti sa culegeti fructe din pomisorul de avocado, apreciati frumusetea frunzelor si cresteti-l ca pe o planta ornamentala. In plus, este o planta care purifica foarte bine aerul din camera unde este asezat. 

VIDEO AICI

Trimite unui prieten :)

4 comments

 • Dumitru Neghina

  Am capatat un fruct de Cherimoya care avea 10 seminte, am pus 5 in apa si 3 s-au lasat la fund, cele care raman dupa 3-5 zile la suprafata nu sunt viabili.
  Acum am 3 plantute de 10 cm.
  Celalte 5 seminte le voi pune in apa in primavara.
  Acum suntem in 25 ian.2022.

 • Am doi copacei avocado. Au vârsta de 5 ani și peste 2 m înălțime.
  Aștept să fructifice.

 • Bună ziua am o orhidee care a înflorit de două ori pe o tijă! Frunzele ei sunt verzi si frumoase dar tijă se usucă. Ce ar trebui să fac??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.