Astilbe, pentru o gradina de efect

Astilbe castiga tot mai mult teren in gradinile noastre datorita inflorescentelor vaporoase care se unduiesc vara peste frunzele decorative. Florile sunt parfumate si infloresc in mai – iunie. Planta creste sub forma de tufa de frunze din care pornesc tulpinile florale cu inaltimea de 40–50 cm. Culorile variaza de la alb la rosu, iar frunzele colorate in verde inchis au uneori nervurile si petiolul rosii.

Ingrijirea florilor. Astilbe prefera solurile acide, bogate in humus, fertile si umede. Alegeti un loc cu umbra partiala sau chiar umbrit din gradina unde sa o plantati. Rezista si in locurile insorite, cu conditia sa aiba umezeala suficienta si un sol afanat, acid si bine drenat. In solurile calcaroase planta moare.

Cel mai adesea inmultirea la Astilbe se realizeaza prin divizarea tufei si mai rar prin seminte. Divizarea tufei se face toamna in septembrie sau primavara in martie – aprilie, numai la plantele mature, suficient de mari (plante in varsta de minimum 4–5 ani). Tulpinile apar destul de greu primavara, astfel incat e timp suficient pentru divizarea tufei inainte ca planta sa inceapa un nou ciclu vegetativ. Plantele rezultate in urma diviziunii se planteaza imediat direct in gradina, intr-un amestec de pamant de frunze bine descompus, turba si mranita. Imediat dupa plantare se uda bine.

Inmultirea prin seminte e posibila numai la anumite soiuri. Desi germineaza usor, semintele de Astilbe sunt foarte mici, iar plantutele cresc foarte incet. Semintele se pot planta pe vermiculita, care se aseaza peste amestecul de pamant din tavite. Vermiculita horticola nu are miros, nu e toxica si e sterila. Nu se deterioreaza, nu mucegaieste si nu putrezeste. Vermiculita ajuta la satisfacerea nevoilor de amoniu, potasiu, calciu si magneziu ale plantei. Vermiculita este foarte usoara si usor de manevrat.

Semanatul se poate face si in substrat de turba fibroasa, cel mai bine in luna martie. Temperatura optima pentru germinarea semintelor este 18–20 grade. In functie de soi, in unele cazuri e nevoie chiar si de 90 de zile pana ca semintele sa germineze.

V-ar putea interesa si:

Garofita, perfecta pentru gradini, terase si balcoane

Margareta iubeste locurile insorite

Anemonele, flori cu o frumusete aparte

 

Cum schimbati culoarea Hortensiilor


 

Views All Time
Views All Time
1283
Views Today
Views Today
1
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.