Ce se întâmplă dacă puneți un bob de grau in tija butașului

Ati auzit poate ca unii gradinari pun un bob de grau in tija butasului pe care vor sa il inradacineze. Ajuta bobul de grau la inradacinare? Raspunsul e da.
Explicatia: Atunci cand germineaza, bobul de grau elibereaza auxine. Acestea auxine sunt cei mai importanti hormoni din plante. Ele regleaza multe procese, printre care si emiterea radacinilor.
Ingrijirea florilor. Auxine contin si ramurile de salcie de aceea se prepara din ele apa de salcie sau ceaiul de salcie cu rol in stimularea inradacinarii (despre care am scris aici: Cum se prepara apa de salcie buna pentru inradacinarea butasilor)
In ramurelele tinere de salcie insa, cantitatea de auxina este variabila. De aceea se poate intampla ca preparatul pe care il realizati sa nu fie eficient cateodata.
Cititi si Iarba grasa (Sedum spectabile) – ingrijirea si inmultirea
Cum se prealizeaza. Butasul care urmeaza sa fie inradacinat se fasoneaza: se inlatura frunzele bazale, iar cele ramase se taie daca sunt prea mari. Raman cele din varful plantei pentru ca si frunzele tinere au rol in eliterea radacinilor, si ele continand acesti hormoni.
Dupa ce ati pregatit butasul, crestati baza in forma de cruce. Taieturile se fac sub nod, astfel incat sa nu ajunga la el. Bobul se introduce in crestatura. Pe masura ce el se va dezvolta, va elibera hormonii necesari butasului.
Cu bob de grau in tija butasului pot fi inradacinati butasi semilemnificati si lemnificati cum ar fi hortensiile, vita de vie, muscatele etc
V-ar putea interesa si:
Tehnici de inmultire: inmultirea folosind butasi lemnificati si semi lemnificati
Umiditatea, foarte importanta pentru inradacinarea butasilor (3)
Vanilia de gradina (Heliotropium): cum se ingrijeste, cum se inmulteste