7 plante de apartament pe care le cresti din seminte

seminte rasaduri

Cele mai multe plante de apartament se inmultesc pe care vegetativa, adica prin butasi, divizarea tufei, drajoni etc. Pe unele le putem inmulti insa cu usurinta si prin seminte.  Inmultirea prin seminte duce la obtinerea unui numar mai mare de plante decat butasirea de exemplu. Insa sunt mari sanse ca noile plante nu vor fi identice cu plantele-mama. Datorita hibridarii ele pot avea forme si culori diferite.  

Gloxinia (Sinningia)

Ingrijirea florilor. Semintele de Gloxinia germineaza la peste 22 de grade, in aproximativ doua saptamani. După alte 3–4 saptamani plantutele se repica. In aceasta faza radacinile se acopera in totalitate cu pamant. Dupa ce planta creste si se muta intr-un ghiveci mai mare, tuberculul nu va mai fi acoperit in intregime, treimea superioara lasandu-se afara. Plantele produse din seminte infloresc după 6–7 luni de la semanat.

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA

Trei metode de a inmulti Gloxinia – seminte, butasi si tuberculi

ciupirea muscatelor

Muscata (Pelargonium) 

Semintele de Muscate se seamana incepand cu luna ianuarie, in spatii protejate. Daca ii oferiti toate conditiile, planta se dezvolta rapid, astfel ca in aprilie ar putea avea deja flori. Dupa ce ati semanat, acoperiti vasul cu folie de transparenta alimentara pentru a mebtine umiditatea. Semintele de Muscate germineaza in 7-10 zile la o temperatura de 21-25 grade ziua si cu cateva grade mai scazuta noaptea. Dupa ce au aparut frunzulitele, indepartati total folia din plastic. Udati in continuare prin pulverizare. Mentineti substratul reavan, nu ud.

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA

Semintele de muscate – cand si cum le semanam

Cactusii

Semintele de cactus germineaza la lumina. Ele se aseaza direct pe un strat nisipos si se apasa usor cu degetul pentru a face priza. Se tin la caldura, la temperaturi in jur de 25 de grade. Cactusii cresc foarte greu si de aceea trebuie rabdare si perseverenta daca vreti sa obtineti plante frumoase. In functie de specie la un centimetru ajung chiar si intr-un an. Cat sunt mici trebuie udati constant ca sa nu se deshidrateze. Dupa ce se fac suficient de mari (2-3 cm) inmagazineaza apa si pot sta si perioade mai lungi fara apa. 

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA

Cum inmultiti Aloe, Crassula si alte plante suculente

Violeta africana (Saintpaulia)

Semintele de violete sunt foarte mici. Cele pe care le gasim de vanzare in plicuri sunt drajate, adica acoperite cu un strat care sa le mareasca volumul. Daca le adunati singuri, atunci amestecati-le cu un nisip fin inainte de semanat, sa fie mai usor. Fiind foarte mici nu se acopera cu pamant. Ele germineaza in conditii de umiditate mare si la temperaturi de peste 22 de grade.  Noile plantute apar dupa aproximativ o luna de la semanat. Dupa o alta luna se repica, in functie de cat de dezvoltate sunt, apoi se muta in ghivece mici cand au 5-6 frunze adevarate. 

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA

Violeta africana – inmultirea in conditii optime

Urzicuta (Coleus) 

Si urzicuta se inmulteste usor prin seminte. Ele se aseaza cu grija pe sol si nu se acopera cu pamant, dar la fel ca si in cazul altor seminte care germineaza la lumina, asigurati-va ca samanta are un contact bun cu solul. Asezati rasadnitele sau cutiile in care ati semanat pe un pervaz bine luminat si la caldura. In conditii optime semintele incoltesc in doua pana la patru saptamani. 

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA

Urzicuta cu frunze asezate in forma de cruce

Anthurium andraeanum

Anthurium se inmulteste in conditii asemanatoare. La fel, are nevoie de umiditate ridicata ca sa germineze. Nu lasati nicio clipa substratul sa se usuce nici dupa ce ati semanat nici dupa ce au rasarit plantutele. Anthurium germineaza mai repede, veti vedea noile creste in una-doua saptamani de la semanat. 

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA

3 metode de a inmulti Anthurium

Begonia

Begoniile obtinute din seminte pot inflori in acelasi an in care au fost semanate daca au parte de o ingrijire constanta. Semintele se seamana la temperaturi peste 22 de grade, iar in conditii de lumina plantutele apar cam in doua saptamani. In prima faza, Begonia creste foarte incet si nu e nevoie sa o mutati intr-un ghiveci mai mare foarte des. 

DOCUMENTARE SUPLIMENTARA

Trei metode de a inmulti begonia (Begonia tuberhybrida)

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.