5 plante care fac repede radacini in apa – partea a doua

fac radacini repede

V-am prezentat aici 7 plante care fac repede radacini, in acest material continuam cu alte 5 pe care va arat cum sa le inmultiti usor prin butasi. Sunt si plante cu flori, cum este leandrul si hoya, dar si plante decorative prin frunze ca ficusul si am trecut si menta pe care o puteti incadra si la plante medicinale si la cele decorative, mai ales in zilele de vara cand parfumeaza locul cu mirosul ei. 

fac repede radacini

HOYA

Hoya se inmulteste usor prin butasi daca ii alegi asa cum trebuie si mai ales cand trebuie. Momentul ideal este primava sau vara, astfel incat planta sa aiba suficient timp sa dezvolte radacini si sa creasca repede.

Importanta e sa fie proaspeti, sa nu fie lemnificati pentru ca procesul de rizogeneza se va derula cu greutate. Butasul trebuie sa aiba cel putin 3 noduri. 

Ingrijirea florilor. Dupa ce ati indepartat frunzele de la baza, puneti butasul fie intr-un pahar cu apa, fie intr-un amestec de pamant si turba care sa mentina umiditatea. Pulverizati plantele cu regularitate pentru a mentine un nivel ridicat la umiditatii.

Tineti butasii la lumina in timp ce inradacineaza si mentineti o temperatura constanta. 

Documentare suplimentara despre Hoya

De ce cad bobocii de Hoya

Cum se inmulteste Hoya

LEANDRUL

Butasii de Leandrul sunt printre cei care inradacineaza cel mai usor. Important e sa stii cand si cum sa ii tai. Butasii erbacei se recolteaza pentru inradacinare primavara, iar cei care au inceput sa se lemnifice, dar dezvoltati in acelasi an, se pun la inradacinat spre sfarsitul verii – inceputul toamnei. 

Butasii erbacei de leandru inradacineaza usor chiar si in pahare cu apa. In doua trei saptamani au deja radacini. Lasati-i sa se dezvolte bine inainte de a-i planta. 

La fel de usor inradacineaza si direct in substrat, intr-un ameste de turba  cu perlit sau nisip.

Documentare suplimentara despre leandru

Taierea leandrului – cand si cum se face

Cum ierneaza leandrul

BATATUL

Campion intre plantele care fac repede radacini este batatul sau cartoful dulce. In 2-3 zile au deja radacini, atat de repede apar si se dezvolta. 

Jardinierele cu batat ornamental sunt de senzatie, nu neglijati aceasta planta! Batatul ornamental, cel cu frunze puternic sectate sau cordiforme, rosii, lime sau verde intens, nu face radacini ingrosate ca in cazul cartofului dulce.  

Radacinile pe care le gasiti in magazinele alimentare pot fi plantate sau puse in apa. Din ele vor aparea lastari, cam in doua saptamani. Cand acestia au in jur de 10 centimetri se desprind si se pun la inradacinat, fie in apa fie in substrat. Radacinile apar, asa cum spuneam, foarte repede. Plantele rezultate vor avea frunze simple, verzi, cordiforme, prinse pe lastari lungi. 

Documentare suplimentara despre batat

Legume ornamentale care arata fabulos

Cartoful dulce (Batat) – ingrijirea si inmultirea. VIDEO

FICUSUL

Cu usurinta putem inmulti si ficusul din butasi de varf de lastari. Taiati lastari cu trei noduri si eliminati primele randuri de frunze. Pe celelalte ar fi indicat sa le rulati si apoi sa le prindeti fara a le rani insa, dar doar daca sunt mari. In acest fel reduceti transpiratia, iar sansele ca planta sa inradacineze sunt mai mari. 

Sanse mari de reusita aveti daca puneti butasul la inradacinat direct intr-un borcan cu apa. Ficusul nu se inmulteste niciodata daca puneti o frunza simpla la inradacinat. El nu are informatia genetica pentru o astfel de dezvoltare.

Butasii de Ficus fac repede radacini si direct in substrat intr-un amestec de turba si perit sau nisip.

Documentare suplimentara despre ficus

7 ficusi perfecti pentru terase si apartamente

Ficus – De ce se ingalbenesc, se usuca si cad frunzele

MENTA

Tot usor inmultim si menta. Inradacinarea butasilor este metoda preferata de propagare deoarece este fiabila si la indemana. 

Taiati butasi de varf de lastari si indepartati frunzele din jumatatea inferioara si puneti-i in pahare cu apa. Gasiti un loc luminos, aerisit, fara soare direct si schimbati apa la 2-3 zile. In 10 zile veti avea deja radacini!

Nu-i mutati direct in gradina dupa ce au inradacinat, puneti-i mai intai in ghivece mici pana sunt suficient de dezvoltati sa fie transplantati in gradina, la aceeasi adancime la care au fost si in ghiveci. 

sursa foto- hellogardening.co.uk

PLANTE CARE RADACINI REPEDE IN APA – VIDEO AICI

Trimite unui prieten :)

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.