5 moduri in care inmultesti Liliacul (Syringa vulgaris)

Cel mai usor mod de a inmulti liliacul (Syringa vulgaris) este prin scoaterea puilor care apar in jurul plantei mama. Liliacul drajoneaza puternic, iar in jurul arbustului apar puzderie de plante mici care pot fi mutate atunci cand sunt suficient dezvoltate.
Ingrijirea florilor. Se poate inmulti liliacul si prin separarea tufei pentru ca de pe radacini cresc doi lastari. Daca se umbla cu atentie, astfel incat fiecare lastar sa ramana cu o bucata viabila de radacina, operatiunea oate fi un succes. Separarea se face toamna tarziu sau primavara devreme cand planta nu este inca in vegetatie.
O a treia modalitate tot simpla de a inmulti arbustul este prin marcotaj. Se musuroieste baza plantei astfel incat pamantul sa vina peste ramurile din partea de jos. Lastarii care vor veni in contact cu pamantul formeaza radacini. Cand marcotele au un sistem radicular suficient de bine dezvoltat se pot desprinde de planta mama.
Cititi si Cele mai frumoase 10 plante curgatoare pentru jardiniere si ghivece suspendate
Liliacul se poate inmulti si prin seminte, dar acest tip de inmultire e practicat in special de horticultori, in cazul in care se urmareste ameliorarea. Semintele se recolteaza toamna si se seamana primavara. E nevoie sa fie stratificate cel putin 3 saptamani, asta presupune sa stea la rece, in nisip.
Ceva mai complicat este sa inmultiti liliacul prin altoire, pentru ca necesita insusirea tehnicii de altoire. Syringa vulgaris se altoieste pe Lemn cainesc, un arbust foarte rezistent, folosit in special ca si gard viu. Odata altoit pe lemn cainesc, liliacul nu va mai drajona.
Cititi si VIDEO & FOTO Plantarea arbustilor cu radacina libera la inceput de primavara
VIDEO
Abonati-va la canalul de YOUTUBE pentru a urmari demonstratii practice, filmulete interesante si sfaturi pentru ingrijirea florilor. Accesati linkul de mai jos si apoi apasati ABONEAZA-TE
www.youtube.com/channel/UCLY5NAZJnUxkTY1oZWCvxeg/videos
Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de ingineri horticultori.
Daca v-a placut acest material si il considerati util alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe FACEBOOK. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.
https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/