Zephyranthes – cum se ingrijeste Crinul fermecat sau Brandusa de camera

Zephyranthes (Zefirantes) face parte din categoria plantelor verzi tot timpul anului. Florile seamana cu cele de branduse sau cu un crin in miniatura. De aici i se trage si numele popular de Crinul fermecat sau Brandusa de camera.

Cele mai multe au petale de culoare alba, dar sunt si soiuri cu flori roz. Daca e bine ingrijita si trece si printr-o perioada de repaus, planta poate sa infloreasca de doua ori in acelasi an.

Ingrijirea florilor. Plantati Zephyranthes in jardiniere, intr-un substrat usor acid, format dintr-un amestec de turba, mranita, pamant de telina si nisip. Ghiveciul ar trebui sa aiba gura larga si cel putin 20 cm inaltime. Plasati ghiveciul sau jardiniera intr-un loc luminos, chiar in soare direct.

Udati planta constant, mai ales in perioada de crestere. Aveti grija ca substratul sa fie bine drenat pentru ca in caz contrar bulbul din pamant putrezeste. Substratul nu trebuie sa se usuce complet niciodata.

Daca neglijati sa o udati, frunzele se ingalbenesc. Daca reluati ingrijirea, aveti toate sansele ca din bulb sa apara noi frunze.

Planta nu rezista la frig, astfel ca iarna trebuie sa o tineti in spatii luminoase, adapostite, incalzite.

Pentru o inflorire bogata, la sfarsitul verii si chiar toamna, planta trebuie sa treaca printr-o perioada de repaus relativ. In aceasta perioada planta se uda mai rar, iar temperatura incaperii trebuie sa fie mai scazuta, dar intotdeauna pozitiva.

Nu are nevoie de ingrasaminte, desi atunci cand sunt plantate in soluri sarace plantele se dezvolta mult mai bine daca adaugati compost sau gunoi de grajd in jurul plantelor, primavara.

Zephyranthes se inmulteste toamna sau primavara devreme prin separarea bulbilor nou dezvoltati in timpul perioadei de crestere a plantei. Acestia trebuie plantati in noi ghivece, la 3-4 cm adancime. Dupa ce florile se trec, in centrul lor apar semintele. Dac le lasati sa cada, planta se poate autoinsamanta.

V-ar putea interesa si:

Video: cum se inmulteste Cercelusul prin butasi

Spectacol in balcoane: Garoafele curgatoare

Inmultiti corect si cu spor Leandrul

 

Paduchii Leandrului – metode de combatere


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *