Pregatirea butasilor pentru inradacinare (2)

Pregatirea butasilor pentru inradacinare este pasul doi al inmultirii dupa ce ati pregatit substratul (asa cum v-am prezentat aici: Cum inradacinati un butas ca sa se prinda).

Ingrijirea florilor. Mai intai lastarii trebuie prelevati de pe planta mama. Ideal ar fi sa tratati si planta mama cu un stimulator (de exemplu Clonex spray) inainte de prelevarea lastarului. Alegeti un lastar sanatos. Taiati-l de pe planta mama la 2-3 mm sub nod. Folositi intotdeauana unelte foarte bine ascutine si neaparat dezinfectate pentru a nu raspandi boli. Dupa fiecare taiere pe care o faceti stergeti foarfeca de gradina. Niciodata nu folositi foarfeca la alta planta fara sa o dezinfectati.

Butasul trebuie sa aiba in medie 8-12 cm, dar lungimea variza in functie de specie. Ca regula, butasii de varf de lastari trebuie sa aiba 3 noduri, insa se pot inradacina cu succes si butasi cu doua noduri.

Exista specii care se pot inmulti doar prin butasi de varf de lastari si altele, cum ar fi Hortensia, care se pot inmulti si prin butasi de fragmente de lastari, ceea ce inseamna ca dintr-un lastar lung se pot confectiona mai multi butasi.

Dupa ce ati segmentat butasul, trebuie sa eliminati frunzele din zona bazala si mediana. Se pastreaza 2-3 frunze in varf. In unele cazuri daca frunzele apicale sunt mari, cum e cazul la Ficus, ele se ruleaza.

 

 

Pregatirea butasilor pentru inradacinare continua cu etapa tratarii cu biostimulatori. Pentru asta se introduce baza butasului in pudra sau gel. Niciodata nu bagati codita in borcanelul cu gel sau in plicul cu pudra pentru ca riscati sa o contaminati daca planta este bolnava. Partajati continutul si folositi doar cat va trebuie.

Pentru ca biostimulatorii sa ramana pe tulpina si sa nu cada atunci cand infigeti butasul in substrat, folositi din nou betisorul de plantare si faceti o mica gaura in care introduceti butasul. Apasati cu degetele in jurul tulpinii pentru a fixa butasul. Puteti folosi biostimulatori pe care ii gasiti in fitofarmacii sau substante pe care le puteti prepara in casa cum este Apa de salcie.

Exista specii, cum este Violeta africana, care nu au nevoie de biostimulatori pentru inradacinare.

Lucrarile ulterioare de ingrijire vor face obiectul unui alt material.

Daca v-a placut materialul Pregatirea butasilor pentru inradacinare si il considerati util, alaturati-va comunitatii Ingrijirea florilor pe Facebook. Cu un Like dat paginii primiti acces gratuit la toate materialele noastre realizate de specialisti despre flori si gradini.

https://www.facebook.com/IngrijireaFlorilor/

Atentie, daca nu primiti alertele cu materialele noi de pe site, intrati pe www.ingrijireaflorilor.ro de pe calculator, tableta sau telefon si apasati pe clopotelul care apare in coltul de jos. Apoi apasati SUBSCRIBE / ALLOW / PERMITE ca sa intrati in baza de date de unde pleaca spre dvs gratis zilnic toate materialele despre flori si gradini scrise de horticultori.

 

V-ar putea interesa si:

Cum se inmulteste Dieffenbachia

Cum se taie Iasomia (Philadelphus coronarius)

Cum se ingrijeste Leandrul de Muntenegru (Asclepias curassavica)

 

VIDEO: Cum se inmulteste Cercelusul prin butasi

Cum se prepara Apa de salcie buna pentru inradacinarea plantelor

Views All Time
Views All Time
245
Views Today
Views Today
3
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *