Planta zebra – verde stralucitor brazdat cu alb

Planta zebra sau Aphelandra a cucerit iubitorii de flori cu aspectul sau deosebit: frunze mari, lanceolate, de un verde stralucitor, brazdate de nervuri albe, proeminente. Florile de culoare galbena au forma de spic si dureaza in jur de o luna- o luna si jumatate.

Planta zebra este orginara din zonele calde ale Americii de Sud. Prin urmare nu tolereaza frigul si are nevoie de umiditate ridicata. Temperatura nu trebuie sa scada niciodata sub 10 grade, in caz contrar planta moare.

Ingrijirea florilor. Exceptand perioada de iarna, cand planta trebuie trecuta printr-un repaus relativ, cu temperaturi mai scazute, in restul anului media temperaturilor ar trebui sa fie in jur de 25 de grade.

Vara, cand se inregistreaza mai mult de 25 de grade, Planta zebra trebuie udata din abundenta. Frunzele se pulverizeaza si ele pentru a mentine umiditatea atmosferica mai ridicata.

Iarna in schimb, cantitatea de apa se reduce drastic, corespunzator cu scaderea temperaturii (12-15 grade). Daca veti mentine planta intr-un loc calduros in continuare riscati sa ii cada toate frunzele.

Direct corelata cu temperatura este si lumina pe care planta trebuie sa o primeasca. Planta zebra prefera spatiile luminoase. Evitati insa sa o lasati in bataia directa a soarelui. Se adapteaza si zonelor cu lumina ceva mai slaba. Ceea ce nu suporta sunt insa curentii de aer. Acestia pot determina moartea plantei.

Plantati-o intr-un substrat bine drenat, format dintr-un amestec de nisip, mranita si turba, in parti egale. Aphelandra se transplanteaza in fiecare primavara, inlocuind in totalitate sau partial pamantul vechi. Tot primavara se ciupesc varfurile lastarilor pentru ca planta sa se ramifice.

Se inmulteste prin butasi de varf de lastar. Baza butasului trebuie trecuta printr-un stimulent de inradacinare si plantata apoi intr-un amestec de turba, mranita, pamanat de telina si nisip. Specialistii recomanda inmultirea frecventa a plantei pentru ca durata ei de viata nu este foarte mare.

sursa foto: resepiorangkampung.com/, www.calyxflowers.com,   plantsarethestrangestpeople.blogspot.ro/

V-ar putea interesa si:

Stapelia, Steaua serifului

Bryophyllum, dantele verzi pe frunze

Trei metode de a inmulti Mini-sinningia


 

Views All Time
Views All Time
52
Views Today
Views Today
3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *