Liliacul transilvan, mai putin cunoscut, dar mai spectaculos decat cel clasic

Liliacul transilvan (Syringa josikea) este intalnit si sub numele de liliacul carpatin. Mult mai putin cunoscut decat specia clasica Syringa vulgaris, Liliacul transilvan este o specie care creste spontan, in muntii din tara noastra. Arbustul are o crestere spectaculoasa, ajunge pana la 4 metri inaltime si alti 3 in diametru.

Florile sunt foarte parfumate, de culoare alba, roz sau lila, tubuloase, ceva mai lungi decat la liliacul comun. Infloreste in luna mai.

Fiind un arbust foios, Liliacul transilvan isi pierde frunzele iarna, dar va infrunzi la fel de frumos in primavara urmatoare. Frunzele lui sunt mai lunguiete decat cele ale liliacului comun, care au forma de inima.

Ingrijirea florilor. Plantati-l intr-un loc insorit sau cu umbra partiala pentru a inflori frumos. Nu este o planta pretentioasa in ceea ce priveste solul, se adapteaza bine in aproape toate tipurile. Tineti insa cont, atunci cand ii faceti loc in gradina, ca va creste destul de mult in dimensiuni in cativa ani.

Vara si primavara Liliacul transilvan trebuie udat abundent, mai ales in perioadele secetoase.

Puteti sa il cresteti si in vase mari, pe terase si balcoane. In acest caz, trebuie sa aveti graja sa protejati ghiveciul peste iarna pentru ca este pericol ca radacinile sa inghete. Duceti ghiveciul intr-ul loc adapostit sau inveliti-l.

Liliacul transilvan poate fi lasat sa se dezvolte ca si tufa sau poate fi tuns si dirijat in forma de pom. Cu cat veti incuraja dezvoltarea lastarilor tineri, cu atat veti avea mai multi ciorchini cu flori.

sursa foto: bilob.cz, about-garden.com, gobotany.newenglandwild.org

 

V-ar putea interesa si:

Taiati corect liliacul si va face cascade de flori

Weigela, arbustul potrivit pentru gradinarii cu timp putin

Iasomia, parfum ametitor de vara

Philodendron bipinnatifidum, urias si spectaculos in acelasi timp


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *