Cum taiati Glicina sa faca bolta de flori spectaculoasa

Glicina (Wisteria) este o planta cataratoare viguroasa, care ajunge la cativa metri inaltime. Face ciorchini de flori parfumate, de culoare albastru violet. Sunt soiuri care fac flori roz, albe, lila sau bicolore. Infloreste primavara, dar specialistii au creat soiuri care infloresc de doua ori pe an.

glicina

Ingrijirea florilor. Are nevoie de pamant fertil, bine drenat. Creste bine in locuri insorite sau cu semiumbraGlicina este o planta cataratoare cu crestere rapida. Are nevoie de o bolta pe care sa se catere, dar la fel de bine poate folosi un copac batran.

In timpul perioadelor calde (iulie-septembrie) are nevoie de udari constante, fara a lasa totusi apa sa balteasca. Daca in aceasta perioada nu primeste apa destula este posibil ca anul viitor sa nu infloreasca.

glicina roz

 

Sursa foto: demilked.com

Planta trebuie taiata de doua ori pe an. Primavara devreme se taie lastarii laterali si se scurteaza lastarii de la baza la 2-3 muguri. Astfel, va fi incurajata inflorirea timpurie. In iulie, dupa inflorire, se taie lastarii laterali, lasand 4-5 frunze pe fiecare dintre acestia.

Se inmulteste prin butasi, seminte, altoire si marcotaj. Butasii se planteaza la sfarsitul lunii aprilie, dupa inflorire.

glicina bolta

Sursa foto: gardenersworld.com

Semintele necesita tratament inainte de insamantare. Pentru a incuraja germinarea, se pun in apa calduta, timp de 24 ore. Germinarea are loc intr-un interval de 7 pana la 21 de zile. Se seamana in octombrie-noiembrie sau februarie-martie fie in sera, fie in interior, pe pervazul unei ferestre.

Semintele germineaza la lumina, ele nu trebuie acoperite cu pamant. Se apasa doar usor pe substrat si se uda.

glicina bolta

Sursa foto: pinterest.com

Se muta in gradina la jumatatea lunii mai sau in noiembrie, daca au fost insamantate toamna. Rasadurile sunt sensibile la inghet si trebuie protejate cu o folie de protectie.
De altfel, gerurile tarzii de primavara pot afecta si plantele mature prin caderea mugurilor florali.

V-ar putea interesa si:

Bujorii arbustivi infloresc primii

Muscata regala, muscata cu cele mai mari flori

Tillandsia, Pana roz sau fiica aerului

O floare speciala, de culoare mango: Thunbergia gregorii


 

Views All Time
Views All Time
164
Views Today
Views Today
2

5 comments

  • Cum as putea sa mut glicina de 3ani de pe un gard, pe o pergola terasa si cand e cel mai bine sa fac acest lucru?

    • La 3 ani planta ar trebui sa fie destul de mare, e dificil de mutat. In orice caz, mutati planta doar in perioada de repaus, toamna tarziu sau primavara devreme, dupa ce in prealabil ati facut taierile si ati scurtat lastarii.

    • la toamna in octombrie-noiembrie dupa iesirea din vegetatie

  • Braescu Eugenia

    Daca vreau sa mut o planta care are 4 ani, luna aprilie este o luna buna? Pozitia de crestere ar putea fi vest-est?

    • Nu. In aprilie planta ar trebui sa fie inflorita sau imbobocita, depinde de clima din zona dvs. Sa o mutati in aceste conditii e foarte posibil sa o omorati. Mutati planta toamna tarziu, dupa ce, eventual, a trecut a doua inflorire si planta se pregateste sa intre in repaus. O planta de 4 ani ar trebui sa fie foarte mare. Tineti cont ca balotul de radacini este foarte mare si foarte adanc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *