Garofita, perfecta pentru gradini, terase si balcoane

Garofita ( Dianthus plumarius) este ruda mai mica a Garoafei. E mai firava, dar mai parfumata. Garofita este o planta perena, cu aspect de tufa, care se simte foarte bine in gradini. Poate fi crescuta insa cu mut succes pe terase si balcoane unde va inmiresma locul cu pafumul ei din mai pana in septembrie. Petalele florilor sunt elegant franjurate, colorate in nuante foarte frumoase de roz, rosu, alb, grena, dar pot fi si bicolore. Fiecare floare este dubla si seamana cu un trandafir in miniatura. Culorile proaspete contrasteaza placut cu frunzele verde turcuaz, simple, subtiri. Inatimea plantei nu depaseste 30-40 cm.

garofita

Specialistii recomanda indepartarea cu regularitate a florilor ofilite pentru a incuraja inflorirea continua in timpul verii. Dupa ce florile se trec frunzele preiau rolul de decor.

Garofita creste bine intr-un loc cu soare sau partial umbrit. Plantati garofitele de gradina fie in borduri ori in straturi, fie intr-un ghiveci de flori. Substatul in care se simte bine este unul bine drenat, fertil, cu pH alcalin.

Afanati bine pamantul inainte de a le planta. Partea de sus a radacinii trebuie sa fie putin sub nivelul solului.

garofita

Udarea se face cu cantitati moderate de apa astfel incat apa sa nu balteasca. Garofita suporta mai usor seceta decat excesul de apa.

Garofita se inmulteste usor prin seminte sau divizarea tufei. Semintele se seamana la inceputul primaverii in sere sau in casa, la adapost. Ele pot fi semanate si direct in gradina dupa ce pericolul de inghet a trecut.Palntele se pot autoinsamanta, la fel ca si Galbenelele. Pentru asta nu trebuie sa culegeti florile trecute, ci sa le lasati sa produca seminte. Divizarea tufei se face o data la 2-3 ani, doar la plantele mature.

 

V-ar putea interesa si:

Gentiana face unele din cele mai frumoase flori albastre

Aster – stelutele colorate din gradini

Cum cresteti Floarea de colt acasa


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *