Dupa ce face boboci, Trandafirul de dulceata nu se mai stropeste

Trandafirul de dulceata (Rosa Damaschena) nu e foarte pretentios in ceea ce priveste solul, insa are cerinte foarte stricte in ceea ce priveste apa si lumina. Momentul infiintarii culturii coincide cu intrarea plantei in repaus. Aceasta perioada incepe toamna, dupa caderea primelor brume, in lunile octombrie- noiembrie. De asemenea, trandafirii pot fi plantati primavara devreme, inainte de pornirea in vegetatie.

trandafirul-de-dulceata

Ingrijirea florilor. O operatiune foarte necesara este mocirlirea radacinilor. Dupa fasonarea lor, acestea se introduc intr-un amestec de consistenta unei smantani format din balega de vaca, pamant galben si apa in proportie de 1:1:3. Mocirlirea se face pana in zona coletului, acea zona unde se face trecerea dintre radacina si tulpina. Aceasta operatiune ajuta trandafirul sa se dezvolte mai bine. Amestecul cicatrizeaza zonele care au fost taiate si actioneaza ca un stimulent rizogen. In plus, radacina mocirlita asigura o mai buna aderenta a acesteia cu solul.

trandafir de dulceata

Dupa mocirlire, trandafirii trebuie plantati imediat in gropile de plantare. Acestea au de obicei dimensiuni de 40x40x40 in cazul solurilor usoare si mijlocii. Daca pamantul este argilos, groapa se sapa mai adanc, iar dimensiunile cresc si ele, dar nu cu mai mult de 20 cm. Distanta de plantare este de 1m – 1,2 m intre plante si 1,5m – 2 m intre randuri. Dupa plantare, pamantul sa batatoreste bine a elimina aerul din jurul radacinilor. Se uda cu 10 litri de apa fiecare planta.

La infiintarea culturii pamantul de imbunatateste cu 20 de tone de gunoi de grajd la hectar si 100 de kilograme de ingrasaminte complexe NPK. Fertilizarile ulterioare se fac cu restrictii. Trandafirul de dulceata o data imbobocit nu se mai stropeste cu substante chimice.

rosa damaschena

Se planteaza in plin soare. Trandafirii de dulceata au nevoie de cel putin 6 ore de lumina directa in fiecare zi. In caz contrar vor creste, dar vor fi lipsiti de flori.

Trandafirii rezista foarte bine daca sunt udati in mod corespunzator si la temperaturi mari. Plantele nu suporta seceta, dar udatul excesiv scade infloriea si poate duce la distrugerea radacinii daca apa este lasata sa balteasca. De regula, in plina vara, se aplica doua udari pe saptamana, dar acestea pot fi reglate in functie de conditiile de la fata locului.

Se poate mulci cu paie sau rumegus pe randuri pentru mentinerea umiditatii in sol. Mulciul cu material organic creeaza conditii favorabile pentru existenta organismelor vii si in acelasi timp se transforma intr-o sursa de nutritie o data ce putrezesc.

Sursa foto: pinterest

V-ar putea interesa si:

Lacramioarele – cum le ingrijiti si le inmultiti

Tufele de Phlox atrag fluturii

Cand si cum se planteaza si se ingrijesc gladiolele

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.