De ce cad frunzele de Lamai

Pentru Lamai, problemele apar atunci cand in camera este putina lumina, dar este caldura mare. Din cauza temperaturii ridicate, plantele nu mai pot sintetiza substante organice si le consuma pe cele pe care le-au acumulat. In timp, acest lucru duce la epuizarea plantei, care isi pierde frunzele. Pentru a evita aceasta situatie, iernarea Lamaiului trebuie sa se faca fie la lumina, intr-o camera unde temperatura nu trece de 18 grade ziua si cu pana la 4 grade mai putin noaptea, fie intr-un spatiu mai rece, in jur de 4-6 grade, dar la intuneric. La aceasta temperatura, la Lamai metabolismul este foarte mult incetinit, iar consumul de substante nutritive este foarte mic. In acest fel, plantele nu isi pierd frunzele, desi pot sta la intuneric chiar si 3 luni.

O cauza frecventa a caderii frunzelor este temperatura prea scazuta a apei de udare. Ea trebuie sa fie aceeasi cu temperatura din aer, nu mai rece. Urmarile stresului provocat de apa rece pot fi cu greu remediate.

Lamaiul este sensibil la cantitatea mare de Clor din apa. Daca nu aveti apa de ploaie, lasati apa cu care udati cateva zile intr-un recipient cu gura larga, descoperit. Turnati apa in farfurioara ghiveciului, nu direct la radacina de Lamai.

Schimbarea intensitatii luminoase este de asemenea o cauza a caderii frunzelor. Nu mutati planta des dintr-un loc in altul la intervale scurte de timp.

Nu scoateti niciodata lamaiul din casa direct afara. El trebuie obisnuit treptat cu conditiile de afara. In caz contrar, lasat in soare, pe frunze apar pete, iar in final acestea cad.

Asezati intotdeauana Lamaiul, fie in casa fie afara, intr-o zona ferita de curent. Curentul de aer, mai ales iarna, determina caderea frunzelor si perturbarea metabolismului pentru o lunga perioada de timp.

Aveti grija intotdeauana sa udati suficient planta. Lamaiul este sensibil la stresul hidric si frunzele cad imediat ce planta are de suferit. Ajuta mult daca pulverizati frunzele. Atentie, nu stropiti planta daca sta in plin soare pentru ca ardeti frunzele.

V-ar putea interesa si:

Murraya exotica, o floare care miroase ca Portocalul

Cresteti acasa un Pomelo din semintele fructelor

Daunatori si tratamente pentru citrice

De ce cad bobocii de Orhidee


 

4 comments

 • Lamaiul s.a uscat. I.am taiat crengile uscate de langa tulpina. Au crescut alte crengi cu multe frunze dar duble. O frunza mica continuata de alta fr. mai mare. Ce sa fac sa redevina normal? Multumesc

  • Asa sunt frunzele de lamai, duble cum le numiti dumneavoastra. Trebuie sa va asigurati ca planta primeste suficienta apa si are suficienta umiditate atmosferica. In caz contrar frunzele se usuca si cad. In poza e frunza clasica de lamai. Au aparut extrem de multi hibrizi care au frunza intreaga, mai rotunda sau mai alungita. Dar lamaiul clasic asa arata, asa ca nu exista motiv sa va alarmati din aceasta cauza.

   frunza lamai

 • Gica Nadoleanu

  Daca au căzut majoritatea frunzelor de pe planta de lămâi se mai regenerează și ce ar trebui să fac

  • Taiati partile uscate, pastrati doar ce e viu si incercati sa nu stresati planta din cauza lipsei apei, luminii sau a curentului. Daca ii respectati cerintele si mai ales daca ii asigurati umiditatea necesara exista sanse mari sa se regenereze. Cand incep sa apara lastarii noi cu frunze ajutati planta cu un ingrasamant foliar. Apoi puteti folosi un iongrasamat clasic pentru sol, special pentru citrice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *