Cum se ingrijeste Aspidistra sau Planta de fier

Aspidistra e numita si Planta de fier datorita rezistetei sale si capacitatii extraordinare de a se adapta conditiilor care ii sunt oferite. Putine sunt plantele care rezista asa cum o face ea. Are si o particularitate: florile apar pe pamant, langa tufa, direct din radacina, mai exact de pe rizom. Ele seamana cu un clopotel cu gura larga si sunt colorate in violet-purpuriu.

Cele care au consacrat planta sunt insa frunzele in forma de lance, colorate in verde stralucitor, care formeaza o tufa densa.

Ingrijirea florilor. Aspidistra este de origine din Japonia si China, la noi creste doar in ghivece pentru ca iarna degera in gradina. Prefera locurile cu temperaturi moderate, semiumbrite. Dar asa cum spuneam se adapteaza foarte bine la orice fel de conditii, fiind una dintre cele mai rezistente plante de interior. Suporta bine temperaturile ridicate, chiar si soarele direct. Totusi, nu o expuneti temperaturilor caniculare in timpul verii. Suporta si aerul uscat cu conditia ca frunzele sa fie pulverizate cu apa. Rezista si la temperaturi mai scazute, dar nu negative.

Poate creste in orice tip de substrat daca este fertil si bine drenat. De altfel, apa e singura de care planta are nevoie constant si in cantitate mare, mai ales vara. Iarna udarile se mai raresc, corelat si cu perioada de repaus relativ prin care trebuie sa treaca planta.

Daca tufa a crescut prea mare, la 3-4 ani se transplanteaza intr-un ghiveci mai incapator. Operatiunea se face primavara devreme si doar atunci cand e nevoie pentru ca plantei nu ii place sa ii fie deranjate radacinile. Folositi pamant proaspat, nu conteaza ce pH are. In anii in care nu transplantati, e bine sa inlocuiti pamantul de la suprafata ghiveciului.

Fiind o planta decorativa prin frunze, fertilizantul de care are nevoie este unul cu o cantitate mai mare de Azot (N) care face ca frunzisul sa se dezvolte bogat.

Aspidistra se inmulteste prin divizarea tufei, atunci cand planta este suficient de mare. Operatiunea se face primavara devreme, inainte ca planta sa isi reia cresterile vegetative dupa perioada de repaus. Plantele cu tufa bogata se scot din ghivece si se fragmenteaza. Fiecare diviziune trebuie sa cuprinda o bucata de rizom cu radacinile aferente si cel putin 3-4 frunze. Plantati imediat plantele fragmentate pentru ca radacinile sa nu stra prea mult timp la lumina. De asemenea, foarte important, atunci cand sectionati rizomul, folositi un cutter sau cutit ascutit si dezinfectat pentru a nu transmite bacterii sau virusi.

sursa foto: boethingtreeland.com, ourhouseplants.com

 

V-ar putea interesa si:

Feriga Ursula’s Red – cea mai frumoasa din lume

Medinilla – flori magnifice care dureaza mult

VIDEO: Plantele care elimina toxinele din aer

 

Divizarea tufei – cum si cand se realizeaza corect

 


 

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.