Cum inradacinati un butas ca sa se prinda (1)

Prima conditie pentru ca un butas sa aiba sanse sa se prinda este sa aiba un substrat adecvat. In acest prim material despre inradacinare ne vom ocupa de substrat. 

Ingrijirea florilor. Un substrat in care se planteaza un butas in vederea inradacinarii trebuie sa fie afanat si bine drenat. Foarte important este, mai ales in perioadele mai reci, ca acest substrat sa aiba o capacitate buna de retinere a caldurii.

Pentru un succes cat mai mare al inmultirii, substratul prebuie sa fie curat, adica liber de agenti patogeni. 

Dezinfectarea solului e absolut necesara mai ales atunci cand folositi pamant de frunze, telina, pamant de gradina, argila pentru ca in el se afla ascunse seminte de buruieni, viermi, paduchi, acarieni, rame, bacterii, ciuperci parazite etc.

Metoda chimica de dezinfectare presupune un tratament cu Formalina. Recomandarea producatorului pentru dezinfectarea unui metru patrat de sol cu aceasta substanta este urmatoarea: se dilueaza 200 ml in 8 litri de apa.

Cu solutia astfel obtinuta se uda solul dupa o afanare prealabila, dupa care se acopera cu o folie de polietilena si se mentine acoperit 2-3 zile.

Dupa aceaste perioada, se aeriseste solul de mai multe ori prin lucrari de afanare. Eficienta tratamentului creste o data cu temperatura. Sub 10 grade efectul dezinfectant este mai redus.

Se recomanda utilizarea apei caldute (35-40 grade) pentru diluare, iar umiditatea pamantului sa fie normala (nici prea uscat, nici prea umed). Atentie mare, solul astfel dezinfectat se poate folosi pentru semanat sau plantat numai dupa o perioada de 12-14 zile.

O metoda mai rapida de dezinfectare a solului este cea termica. Pamantul se pune pur si simplu intr-un vas si se baga in cuptor sau in cuptorul cu microunde pentru aproximativ o jumatate de ora.

violeta de parma

Materialele care indeplinesc aceste conditii si care sunt folosite cel mai frecvent pentru a inradacina un butas sunt: turba fibroasa (sub forma de vrac sau pastile), perlit, nisip, polystyren expandat si muschi vegetal.

Ele se folosesc fie singure, fie in amestec.

Cel mai des se foloseste un amestec realizat din turba si perlit, in parti egale.

Atentie, vorbim doar despre faza in care butasii inradacineaza. Odata ce partea subterana de la butas s-a dezvoltat suficient de mult, se transplanteaza intr-un amestec de pamant adecvat soiului. 

Pentru speciile lemnoase si semilemnoase (Leandrul, de exemplu) precum si pentru unele specii erbace (cum ar fi Violeta africana) se poate folosi cu succes si apa ca mediu de inradacinare.

V-ar putea interesa si:

Cum se prepara Apa de salcie buna pentru inradacinarea plantelor

Buruiana care vindeca florile: Coada calului

Cele mai bune ingrasaminte naturale pentru florile tale


 

Tratamente contra insectelor – cand si cum le faceti

Trimite unui prieten :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.