Cum ingrijiti tufele de Phlox care atrag fluturii

Cea mai apreciata caracteristica a tufei de Phlox (Brumarea, Scanteiuta) este inflorirea abundenta si de lunga durata, din iunie pana toamna tarziu. Florile mici si numeroase sunt grupate in inflorescente in vârful lastarilor. Impresioneaza prin culori vii de rosu, mov, roz, alb, galben. Florile emana un parfum delicat si atrag fluturii.

phlox

Ingrijirea florilor. Exista specii anuale si specii perene. Dintre cele perene cea mai cultivata este Phlox paniculata. Tufa de Phlox poate sta in acelasi loc mai multi ani. E important sa nu lasati pamantul de la radacina se se usuce. Phloxul peren creste bine in pamant umed, dar se adapteaza si la solul normal din gradini. Pentru a stimula inflorirea, tulpinile pe care s-au ofilit florile se taie.

Iarna, partea aeriana a plantei se usuca, iar pentru a proteja radacinile e bine sa le acoperiti cu un stat de frunze uscate pentru ca ele se afala la mica distanta de suprafata solului iar in caz contrar pot degera. Primavara, tulpinile se taie la 10 cm pentru a stimula inflorirea tufei de phlox in iulie.

phlox

Dintre speciile anuale, cea mai cunoscut ă este Phlox drumondii. Prefera solurile permeabile, argilo–nisipoase, bogate in humus. Alegeti pentru Phloxul anual un loc insorit din gradina, cu umezeala potrivita. Atentie mare, daca nu are suficienta umiditate atmosferica, in zilele caniculare, planta poate sa moara.

Se inmulteste prin seminte semanate in locuri adapostite in februarie – martie. Temperatura optima pentru germinatia semintelor este 18–20 grade. Plantele apar in aproximativ doua saptamani. Rasadurile se repica dupa alte doua saptamani de la rasarire. O operatiune importanta este ciupirea rasadurilor. Aceasta asigura o mai buna ramificare a plantelor. Rasadurile se muta in gradini la jumatatea lunii aprilie.

 

V-ar putea interesa si:

Cum combateti musculita alba de sera

Gradinile Baha’i din Haifa, a opta minune a lumii

Orhideea neagra – mit sau realitate?

Cum combateti Lilioceris lilii, gandacul rosu care distruge crinii


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *