Cum ingrijiti Pachystachys – o frumoasa planta ca un spic auriu

Pachystachys e cunoscut si sub denumirea de Spic auriu sau Lumanarica de Peru. Creste ca un mic copacel, de pana la un metru inaltime. Impresioneaza prin inflorescenta in forma de spic, care persista o lunga perioada de timp. Bracteele mari, colorate in galben stralucitor, inconjoara florile albe. Infloreste esalonat, din primavara pana toamna tarziu.

Ingrijirea florilor. Pachystachys are nevoie de multa lumina, dar nu suporta soarele direct. Vara, substratul se mentine permanent reavan. Iarna se recomanda ca plantele sa se treaca printr-un repaus relativ, cand se mentin in incaperi racoroase, cu temperatura in jur de 10 grade, bine luminate si se uda rar. In aceasta perioada, substratul se poate lasa sa se usuce usor intre doua udari. Se simte bine in substraturi usoare, fertile, bogate in humus, bine drenate, cu pH usor acid.

pachystachys

Sursa foto: davesgarden.com

Pachystachys se inmulteste foarte usor prin butasi de varf de lastari. Butasii trebuie sa aiba 2–3 noduri. Se pun la inradacinat intr-un amestec de turba, perlit sau nisip. La 25 de grade si umiditate mare, butasii inradacineaza in circa doua saptamani.

Dupa plantarea in ghivece, butasii se ciupesc pentru a se ramifica.

Primavara se fac taieri de corectare a formei plantei, eliminandu-se lastarii firavi. Lastarii ramasi se scurteaza la doua-trei noduri.

Dupa taieri, plantele se transplanteaza intr-un ghiveci mai mare, daca e cazul. Pamantul se schimba partial sau total. Pe tot parcursul sezonului cald se fac fertilizari de doua ori pe luna cu ingrasaminte chimice complexe.

Pe masura ce imbatranesc, plantele raman fara frunzele bazale si pierd la capitolul estetica.

 

V-ar putea interesa si:

Cum se tunde corect Muscata curgatoare

Cum ingrijiti menta curgatoare de 2,5 metri

Cum se taie trandafirii urcatori – taierile de formare si intretinere

 

Tehnici de inmultire – butasirea folosind butasi nelemnificati

 


 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *