Cum cresteti Varza decorativa care seamana cu trandafirul

Varza decorativa (Brassica oleracea acephala) este o planta bienala, dar numai in primul sau an de viata are valoare ornamentala. In al doilea an formeaza flori, fructe si seminte.

Planta are o tulpina ingrosata de care se prind frunzele asezate in rozeta. Sunt soiuri inalte de pana la 80 de cm si soiuri pitice de numai 10-15 cm. Soiurile pitice isi sporesc valoarea ornamentala daca sunt plantate in grupuri.

Frunzele au forme, marimi si culori diferite, fiind netede, ondulate sau franjurate, in functie de soi. De obicei au nuante de albastru-verde dar si tonuri de alb, galben-crem, rosu sau violet. Ca forma unele seamana cu trandafirii.

Acolo unde diferenta dintre temperaturile din timpul zilei si cele din timpul noptii este mai mare, si frunzele sunt mai colorate.

Ingrijirea florilor. La fel ca si varza pentru consum, Varza decorativa nu are pretentii mari in ceea ce priveste temperatura, plantele suportand bine temperaturile apropiate de 0 grade. Alegeti pentru Varza ornamentala locuri insorite sau partial umbrite.

Creste bine in zone cu soluri fertile, bine drenate, cu pH neutru sau usor alcalin. Udati regulat, dar nu lasati apa sa balteasca, pastrati pamantul reavan.

Desi poate fi crescuta si in casa in orice perioada a anului, daca nu este expusa la temperaturi scazute, Varza decorativa nu va avea frunzele foarte colorate.

Se inmulteste prin seminte. Daca aveti experienta cu inmultirea verzei comune pentru gradina puteti sa procedati la fel si in cazul verzei decorative.

Semintele se planteaza in februarie, in locuri adapostite, la temperatura de 15 grade. Semintele germineaza in aproximativ o saptamana.

Din aprilie puteti deja sa plantati rasadurile in gradina sau in ghivece mari.

Sursa foto: davesgarden.com, flickr.com

 

V-ar putea interesa si:

Un Hibiscus cu flori cat farfuria

De ce nu infloreste Bujorul dupa ce e mutat

Cinci moduri de a inmulti Clematitele

Cum provocati o noua inflorire la trandafiri dupa ce florile s-au trecut


 

Views All Time
Views All Time
300
Views Today
Views Today
2
Trimite unui prieten :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.