Cum cresteti Gulan, Planta nemuririi

Gulan (Jiaogulan) este numita in China, de acolo de unde provine, Planta nemuririi. Numele ii vine de la proprietatile sale deosebite asupra organismului. E adaptogen, antioxidant, hepatoprotector, reduce colesterolul, hipotensiv, tonic al sistemului imunitar. 84 de gypenoside au fost izolate in Gulan dintre care 4 sunt identice cu cele gasite in Ginseng. Se consuma cateva frunze zilnic, preparate sub forma de ceai sau salata.

Ingrijirea florilor. Gulanul este o planta agatatoare care ajunge pana la doi metri si jumatate inaltime. Are nevoie de un suport pe care sa se incolaceasca. Poate fi crescuta cu succes si in ghivece, cu conditia sa fie suficient de mari.

Folositi pamant de flori de buna calitate, acelasi pe care il folositi si pentru castraveti, plante cu care se inrudesc, facand parte din aceeasi familie botanica. Este o planta cu cerinte relativ ridicate in ceea ce priveste udarile. Nu lasati niciodata solul sa se usuce intre doua udari. Mentineti substratul reavan, dar nu lasati apa sa balteasca.

De asemenea, nu amplasti ghiveciul cu Gulan la soare pentru ca se ard frunzele. Alegeti pentru planta o zona cu semi-umbra sau chiar umbra.

Fertilizati cu regularitate, cel mai bine ar fi sa folositi ingrasaminte organice dat fiind ca frunzele se consuma. Pe langa ceea ce puteti prepara acasa (pulbere de coji de oua, zat de cafea, extract de zeama de urzici etc) puteti folosi si un ingrasamant foliar organic, de tip Cropmax.

Gulan rezista pana la minus 12 grade iarna. Dat fiind ca temperatura coboara cu regularitate sub aceste valori in multe zone din tara, e necesar ca planta sa ierneze in interior. Puteti sa reduceti udarile si temperatura pentru a permite plantei sa intre intr-un usor repaus cateva luni sau puteti sa o udati ca inainte, fara insa a mai aplica fertilizanti pe perioada iernii.

sursa foto: tipdisease.com, infiniteunknown.net, healthline.com

V-ar putea interesa si:

Banana Nordului, frunctul miraculos care creste si in tara noastra

Cum cresteti acasa un Avocado din sambure

Cresteti Pepino la voi acasa, in ghivece si gradini


 

 

Ghid pas cu pas de cultivat ghimbir acasa

Trimite unui prieten :)

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.